21 x New York

Piotr Stasik (USA)

New York City: «Det store eplet», «byen som aldri sover», and all that jazz. Jo da, vi vil alle være en del av den, New York, New York. Det kan virke som vi alle føler et slags slektskap til denne byen, som mange – ikke minst i urbane hipsterkretser – holder som sitt absolutte favorittsted på jorden. New York er liksom noe annet enn det vulgære USA, det er langt unna enfoldige Texas, glorete Las Vegas og  overfladiske California. Selv om det narsissistiske nettrollet som sjokkerende nok ble president sant nok er fra Queens, er New York like fullt det europeiske Amerika – og samtidig noe helt for seg selv. New York er en state of mind. New York er Woody Allen, Spike Lee, Martin Scorsese, The Factory og Velvet Underground. New York er Seinfeld, Girls, Sex & The City (altså tv-serien, før filmene skitnet til dens renommé), intellektuelle aviser, smarte talkshows, lange drinker, kule nabolag og masser av gatekred. Hva skulle man vel ikke gitt for å kunne rappe eller synge om en røff oppvekst i henholdsvis The Bronx eller New Jersey? Eller i det minste ha en pendlerleilighet i Williamsburg?

Stilen er essayistisk, fragmentarisk og til dels drømmeaktig, med mye poesi i de betakende og svært levende bybildene.

Et hjem for deg. Formodentlig skinner det gjennom at jeg ikke er like NYC-frelst som mange andre. For å parafrasere en klok, nylig avdød kanadier, om enn med en viss fare for å virke kontrær: Jeg tar Berlin, London og Athen før jeg tar Manhattan. Men jeg skal like fullt medgi at da jeg i en alder av 30 omsider kom meg til New York City, fikk også jeg et snev – men kun et snev, altså! – av den ikke utpreget rasjonelle følelsen av nærmest å komme hjem. For denne byen er unektelig allestedsnærværende i den populære delen av kulturen, som jeg som filmskribent befatter meg mye med. Og da terroren inntraff den 11. september 2001, føltes det langt på vei som et angrep på hele vår kultur, også for oss her i Norge.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.