Tel Aviv skyline. FOTO: Claudius Prößer / Flickr Creative Commons

Ikke send ham hit til Israel!

Trump-utnevnte David Friedman vil bidra til en israelsk regjering der Netanyahu vil fremstå som den ekstreme venstresiden.

Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).
Email: avnery@actcom.co.il
Publisert: 2017-01-12

 

Donald Trump har spyttet meg i ansiktet. Ikke bare i mitt ansikt, men i ansiktet på minst halvparten av den israelske befolkning. Han har utnevnt en konkursadvokat ved navn David Friedman til jobben som USAs ambassadør i Israel. Dette høres ut som en dårlig spøk. Men det er nådeløs virkelighet. Det er noe hittil fullstendig ukjent i internasjonalt diplomati.

Først av alt er det en dårlig praksis å utnevne en ambassadør til et land han selv har tette personlige forbindelser til. Du sender ikke en kubansk-amerikansk Castro-hater som amerikansk ambassadør til Havanna. Du sender ikke en kuomintang-kineser fra Taiwan som amerikansk ambassadør til Beijing. Sant nok er det ikke første gang en amerikansk jøde er utnevnt som ambassadør til Israel. Det har vært to–tre stykker som like gjerne kunne tjent som israelske ambassadører til Washington. Men de var langt mindre stivnakkede enn dette eksemplaret.

David Friedman. FOTO: http://www.daviddfriedman.com/

En ambassadør er hjemlandets øyne og ører i et fremmed land. Blant oppgavene hans er det å sørge for at hans overordnede i Utenriksdepartementet får pålitelig og objektiv informasjon de kan basere sin politikk på. Den ideelle ambassadøren er en kjølig observatør, uten sterke følelser overfor det landet han arbeider i, hverken positive eller negative. Denne beskrivelsen av en diplomat er den absolutte motsatsen til dette bestemte individet.

Det ville vært langt mer naturlig å utnevne David Friedman som israelsk ambassadør til USA. Dessverre er denne posten allerede besatt – av en annen amerikansk jøde. Rykter vil ha det til at han ble utpekt av Netanyahu etter anmodning fra Sheldon Adelson, en jødisk kasinomagnat som er en iherdig støttespiller for den mest ekstreme høyresiden i Israel. Men til og med denne personen blir venstrevridd sammenliknet med David Friedman.

Abonnement halvår kr 450

Navnet er selvsagt en vits i seg selv. «Friede» på tysk betyr «fred», men denne David er det motsatte av en fredens mann. Bibelens David var forøvrig en kriger tvers igjennom, og derfor erklærte Gud at det måtte bli hans sønn som fikk bygge det første templet.

Så hvem er denne «fredens mann»? Etter at nyheten om hans kommende utnevnelse ble kjent, …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.