Ikke send ham hit til Israel!


Trump-utnevnte David Friedman vil bidra til en israelsk regjering der Netanyahu vil fremstå som den ekstreme venstresiden.

 

Donald Trump har spyttet meg i ansiktet. Ikke bare i mitt ansikt, men i ansiktet på minst halvparten av den israelske befolkning. Han har utnevnt en konkursadvokat ved navn David Friedman til jobben som USAs ambassadør i Israel. Dette høres ut som en dårlig spøk. Men det er nådeløs virkelighet. Det er noe hittil fullstendig ukjent i internasjonalt diplomati.

Først av alt er det en dårlig praksis å utnevne en ambassadør til et land han selv har tette personlige forbindelser til. Du sender ikke en kubansk-amerikansk Castro-hater som amerikansk ambassadør til Havanna. Du sender ikke en kuomintang-kineser fra Taiwan som amerikansk ambassadør til Beijing. Sant nok er det ikke første gang en amerikansk jøde er utnevnt som ambassadør til Israel. Det har vært to–tre stykker som like gjerne kunne tjent som israelske ambassadører til Washington. Men de var langt mindre stivnakkede enn dette eksemplaret.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

avnery@actcom.co.il
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte