Ikke send ham hit til Israel!

Trump-utnevnte David Friedman vil bidra til en israelsk regjering der Netanyahu vil fremstå som den ekstreme venstresiden.

Tel Aviv skyline. FOTO: Claudius Prößer / Flickr Creative Commons
Uri Avnery
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).

 

Donald Trump har spyttet meg i ansiktet. Ikke bare i mitt ansikt, men i ansiktet på minst halvparten av den israelske befolkning. Han har utnevnt en konkursadvokat ved navn David Friedman til jobben som USAs ambassadør i Israel. Dette høres ut som en dårlig spøk. Men det er nådeløs virkelighet. Det er noe hittil fullstendig ukjent i internasjonalt diplomati.

Først av alt er det en dårlig praksis å utnevne en ambassadør til et land han selv har tette personlige forbindelser til. Du sender ikke en kubansk-amerikansk Castro-hater som amerikansk ambassadør til Havanna. Du sender ikke en kuomintang-kineser fra Taiwan som amerikansk ambassadør til Beijing. Sant nok er det ikke første gang en amerikansk jøde er utnevnt som ambassadør til Israel. Det har vært to–tre stykker som like gjerne kunne tjent som israelske ambassadører til Washington. Men de var langt mindre stivnakkede enn dette eksemplaret.

David Friedman. FOTO: http://www.daviddfriedman.com/

En ambassadør er hjemlandets øyne og ører i et fremmed land. Blant oppgavene hans er det å sørge for at hans overordnede i Utenriksdepartementet får pålitelig og objektiv informasjon de kan basere sin politikk på. Den ideelle ambassadøren er en kjølig observatør, uten sterke følelser overfor det landet han arbeider i, hverken positive eller negative. Denne beskrivelsen av en diplomat er den absolutte motsatsen til dette bestemte individet.

Det ville vært langt mer naturlig å utnevne David Friedman som israelsk ambassadør til USA. Dessverre er denne posten allerede besatt – av en annen amerikansk jøde. Rykter vil ha det til at han ble utpekt av Netanyahu etter anmodning fra Sheldon Adelson, en jødisk kasinomagnat som er en iherdig støttespiller for den mest ekstreme høyresiden i Israel. Men til og med denne personen blir venstrevridd sammenliknet med David Friedman.

Navnet er selvsagt en vits i seg selv. «Friede» på tysk betyr «fred», men denne David er det motsatte av en fredens mann. Bibelens David var forøvrig en kriger tvers igjennom, og derfor erklærte Gud at det måtte bli hans sønn som fikk bygge det første templet.

Så hvem er denne «fredens mann»? Etter at nyheten om hans kommende utnevnelse ble kjent, har internett flommet over av sitater fra utsagn han har kommet med. Samtlige er utrolige, og hver og én mer utrolig enn den forrige. Én ting blir klart ved første blikk: Når denne framtidige amerikanske ambassadøren sier «vi», så mener han «vi israelere», «vi sanne israelere», «vi israelske patrioter». Territoriet til Stor-Israel, fra Middelhavet til Jordanelva (minst) er «vårt land».

Friedman identifiserer seg ikke med alle israelere. Han synes å mene at de fleste av oss er blinde, imbesile, defaitistiske, eller verre – forrædere. Dette ville vært en verdensrekord: De fleste israelere, ser det ut til, er forrædere.

Så hva er det Friedman virkelig identifiserer seg med? Et representativt utvalg av hans ytringer gjør det klart: Han ser på seg selv som tilhørende om lag 5 prosent av Israels befolkning: bosetterne og den ekstreme høyresiden.

Her er noen av hans sentrale oppfatninger:

Du sender ikke en kubansk-amerikansk Castro-hater som ambassadør til Havanna. Du sender ikke en kuomintang-kineser fra Taiwan som ambassadør til Beijing.

De arabiske innbyggerne i Israel, som utgjør cirka 21 prosent av befolkningen, burde fratas statsborgerskapet. Nokså likt å frata alle afro-amerikanere deres statsborgerskap.

Det finnes ingen «tostatsløsning». Bare det å nevne en slik mulighet nærmer seg forræderiet. (Ettersom jeg er blitt beskyldt for å være den første til å målbære denne løsningen i 1949, er dette enda en spyttklyse jeg må tørke vekk fra ansiktet.)

Ingen bosetter får fjernes fra sitt «hjem», selv om dette «hjemmet» befinner seg på arabiske bønders private grunn.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL