Bestill høstutgaven her

Selfier fra Holocaust

Austerlitz
Regissør: Sergei Loznitsa
(Tyskland)

Dokumentaren Austerlitz observerer hordene av mennesker som besøker de tyske konsentrasjonsleirene, som om de var en hvilken som helst turistattraksjon.

En rekke dokumentarfilmer har blitt laget om konsentrasjons- og utrydningsleirene fra andre verdenskrig. Flere vil og bør det nok også bli, da det åpenbart er viktig å minnes denne redselsfulle delen av vår fortsatt nære historie.

Ukraineren Sergei Loznitsas Austerlitz skiller seg imidlertid ut fra andre slike filmer, da den ikke først og fremst tar for seg hva som foregikk i disse leirene, men hvordan vi minnes dette. Nærmere bestemt fokuserer filmen på hordene av turister som oppsøker de tyske konsentrasjonsleirene som om de var på en hvilken som helst turistattraksjon, og hvordan dette står i til dels grell kontrast til disse stedenes historiske alvor.

Observerer på avstand. Austerlitz – hvis tittel er hentet fra W.G. Sebalds roman, samtidig som den spiller på en misoppfatning av navnet «Auschwitz» – kan trygt kalles en observerende dokumentar. Her er ingen «snakkende hoder» eller forklarende fortellerstemmer, kun lengre, tablåaktige sekvenser hvor et statisk kamera fanger menneskemengder som beveger seg gjennom ulike deler av Dachau og Sachsenhausen, filmet fra en viss avstand.

«Vi er vant til at andre verdenskrig og konsentrasjons-leirene er i svart-hvitt, fra faktisk dokumentar-materiale til Schindlers liste.»

Det er fristende å si at djevelen er i detaljene, når turistene har valgt å ikle seg t-skjorter med inskripsjoner som «Just Don’t Care», «Cool Story, Bro» og «Jurassic Park» – eller rett og slett med et bilde av en svær hodeskalle. Slike klesvalg er neppe bevisst gjort i anledning den forestående ekskursjonen til leirene der så mange mennesker har blitt tatt av dage, men fremstår like fullt som påfallende . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte