Kronprins Muhammed bin Salman

Saudi-Arabias terrorkrig mot menneskerettigheter


Norges samarbeidspartner i krigen mot terror leder an ved å tie stemmene som skal til for å overvinne den.  

Tin er seniorrådgiver i Amnesty International og i forbindelse med kronikken aktuell med boka Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene. (Vignettfoto: Kyrre Lien/Amnesty )
Email: itin@amnesty.no
Publisert: 2018-03-01

«Jeg spør meg selv; hvem er den første terroristen som får æren av å bli dømt under den nye terrorloven.» Dette spørsmålet la den saudiarabiske forsvarsadvokaten Walid Abu al-Khair ut på Twitter 1. februar 2014. På denne dagen innførte Saudi-Arabias tidligere konge landets nye terrorlov som tok sikte på å kriminalisere mer eller mindre all opposisjon under betegnelsen «terror».

Få måneder senere fikk Walid svar på sitt spørsmål – det ble han selv som ble rammet av landets nye terrorlov. Han ble den første kritiske stemmen som det saudiske kongehuset valgte å straffeforfølge som terrorist – i dag soner han 15 års fengsel for sitt arbeid for menneskerettigheter i Saudi-Arabia. Dommen som ble avsagt mot han hevdet at han hadde vist ulydighet mot landets hersker og forsøkt å undergrave kongens legitimitet i sin kamp mot tortur, vilkårlig fengsling og urettferdig rettergang. Samtidig hadde han aldri tatt til orde for bruk av vold eller oppfordret andre til å gjøre det.

Bruk av vold er ikke et kriterium for å bli dømt som terrorist i Saudi-Arabia.

Stille aksept. Bruk av vold er ikke et kriterium for å bli dømt som terrorist i Saudi-Arabia. Loven definerer ikke hva terror er, men kan brukes til å straffeforfølge enhver ytring som kongehuset anser som problematisk. Mot slutten av 2017 ble terrorlovgivningen ytterligere innskjerpet: I dag kan enhver som direkte eller indirekte fornærmer kongen eller kronprinsen bli dømt til fengsel i inntil ti år.

Under lederskapet til kong Salman fra 2015 og kronprins Muhammed bin Salman fra 2017 har antallet dødsdommer i terrordomstoler økt kraftig. Det er særlig representanter fra den sjiamuslimske minoriteten i landet som blir konfrontert med kongehusets sverd – angivelig som iranske spioner. I realiteten er det sjiaungdom som dristet seg til å demonstrere for rettigheter i kjølvannet av den arabiske våren. Massehenrettelser har funnet sted de siste årene og flere titalls venter i dag bare på at kongen gir sitt klarsignal til at halshuggingene kan gjennomføres. Flere av de som mottok dødsdommen var under 18 år da de begikk sin forbrytelse som utgikk på å delta i demonstrasjoner.

Dette er realiteten i det absolutte eneveldet Saudi-Arabia som samtidig også er en svært innflytelsesrik spiller på den internasjonale arena. Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent, verdens nest største våpenimportør, …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)