Saudi-Arabia trenger PR, men ikke alt tåler dagens lys


ÅPENHET: Et land i krise skal bli mer åpent, men hvis undersåttene yter motstand, blir de kastet i fengsel og risikerer tortur.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2019-10-01
       
Zwölf Wochen in Riad
Forfatter: Susanne Koelbl
Forlag: Deutsche Verlags-Anstalt, Tyskland

At kvinner får lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia, synes som et klart framskritt. Men hvor skal de kjøre hen, til hva eller til hvem? Majoriteten beveger seg ennå ikke utenfor hjemmet uten følge av en mannlig «beskytter». De går fremdeles omkring som sorte spøkelser bortsett fra i rene dameselskaper, der de pynter seg med utringede og glitrende kreasjoner. Her blir det utelukkende tatt selfies, for ingen har lov til å fotografere en annen kvinne – bildet kunne risikere å komme i gale hender (en manns).

Journalist og forfatter Susanne Koelbl har siden 2011 regelmessig rapportert fra Saudi-Arabia, og i 2018 var hun tolv uker i Riyadh for nyhetsmagasinet Der Spiegel. Hun leide en leilighet der – en bragd i seg selv for en enslig kvinne, hun beveget seg forbausende fritt omkring og kom på nært hold av mennesker med unike livshistorier. Som elektriker Khalid al-Hubaischi og hans kone, Alma. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn