Saudi-Arabia direkte involvert i 11. september?

Den første offisielle amerikanske utpekingen av Saudi-Arabia som mulig skyldig i attentatet i 2001, foreligger nå.

AFP PHOTO/FILES/ Henny Ray ABRAMS
Ola Tunander
Tunander er professor emeritus fra PRIO.

Den 15. juli ble de sluppet, de nå så myteomspunne 28 sidene om terrorangrepet på New York og Washington den 11. september 2001. I januar 2003 presenterte Det amerikanske senatets etterretningskomité sin rapport om angrepet, men 28 av sidene i rapporten – som handler om Saudi-Arabias rolle – har frem til nå vært holdt tilbake fra offentligheten.

Ikke minst har senator Bob Graham – daværende leder av Etterretningskomiteen, medlem av CIAs rådgivende styre og medforfatter av rapporten – vært en pådriver for at de 28 sidene skulle nedgraderes. Graham har snakket om det saudiarabiske regimets direkte støtte til flykaprerne, og om at saudiaraberne har fortsatt å finansiere Al Qaida og ISIS. Det viktige var ikke at 15 av 19 kaprere var saudiarabere. Ifølge senator Graham var det viktige at de ikke hadde kunnet gjennomføre angrepet uten finansiering og direkte støtte fra det saudiarabiske regimet.

Umiddelbart etter 11. september-angrepet ringte Saudi-Arabias Washington-ambassadør prins Bandar bin Sultan til president George W. Bush. 144 saudiarabere, herunder flere medlemmer av Osama bin Ladens familie, ble flydd ut av USA, mens alle andre fly i USA sto stille. FBI har sagt at de ville avhøre flere av disse saudiaraberne. Senatet har i mai i år godkjent en lov som gjør det mulig for 11. september-ofrenes familier å gå til rettssak mot den saudiarabiske regjeringen for sin rolle i angrepet. Det hvite hus har truet med å legge ned veto.

De 28 sidene gir uttrykk for kritikk mot FBI og CIA, som ifølge senatrapporten ikke skal ha skjønt «omfanget av den saudiarabiske regjeringens bånd til terrorister». To saudiarabere, Omar al-Bayoumi og Osama Bassnan, som beskrives som saudiarabiske etterretningsagenter, sies å ha «gitt betydelig støtte til flykaprerne Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi etter at de ankom San Diego i februar 2000». De skal ha sørget for bolig til dem, og hjulpet dem med å fikse både førerkort og flyskole. Bayoumi og Bassnan skal ha vært finansiert av det saudiarabiske regimet: Bayoumi med penger fra forsvarsdepartementet, Bassnan med blant annet midler direkte fra den saudiarabiske ambassadøren i Washington prins Bandar og kona hans. Den saudiarabiske kongefamilien skal også ved én anledning ha bidratt med en stor sum i kontanter til Bassnan. Begge antas å ha hatt bånd til eller støttet Osama bin Laden. Rapporten konkluderer med at «saudiarabiske regjeringsrepresentanter i USA antas å ha bånd til Osama bin Ladens terrornettverk».

Prins Bandar bin Sultan. © AFP/Scanpix
Prins Bandar bin Sultan. © AFP/Scanpix

De 28 sidene legger ikke frem noen absolutte bevis på at den saudiarabiske regjeringen bevisst støttet terrorangrepet i USA, men det er utvilsomt følelsen man sitter igjen med etter å ha lest rapporten – og det er definitivt den oppfatningen man sitter igjen med etter å ha hørt senator Grahams presentasjon av den. Også de andre «flykaprerne fra den 11. september 2001» skal ha hatt kontakter blant den saudiarabiske regjeringens representanter. De 28 sidene peker på at det saudiarabiske regimet kan ha vært direkte involvert i angrepet på USA den 11. september 2001.

Men det betyr samtidig at kravet om å få de 28 sidene nedgradert kan ha blitt brukt til utpressing mot Saudi-Arabia. USAs politiske ledelse har kunnet si: Det er en sterk opinion i USA for å fjerne hemmelighetsstempelet på de 28 sidene. Hvis dere følger våre anbefalinger, kan vi legge ned et veto mot offentliggjøring.

Da USA i 2014 ville tvinge Moskva til retrett ved hjelp av sanksjoner og konflikt i Ukraina, vendte USA seg til Saudi-Arabia for å forsikre seg om kraftig senkede oljepriser som kunne begrense de russiske inntektene radikalt. Det var bare saudiarabere innen OPEC som kunne forhindre et fortsatt oljeprisfall. Venezuela ville begrense produksjonen for å opprettholde oljeprisen, men til tross for saudiarabiske interesser for en høyere oljepris, stoppet de forslaget fra Venezuela. Like før hadde diskusjonen om de 28 sidene nådd nye høyder – noe som tilsynelatende hadde tvunget Saudi-Arabia til å akseptere amerikanske instruksjoner. Oljeprisfallet var amerikansk politikk, og saudiaraberne tilpasset seg tilsynelatende motvillig.

På samme måte som på 1980-tallet tvang USA med saudiarabisk hjelp gjennom et oljeprisfall som tømte Moskva for inntekter. CIA-sjefen Bill Caseys sentrale idé på 1980-tallet var at USA sammen med Saudi-Arabia og Pakistan skulle føre en stedfortrederkrig i Afghanistan, for å tvinge Moskva til å føre en umulig krig med enorme kostnader som konsekvens. Saudiarabiske islamister ble trent og bevæpnet til å kjempe i Afghanistan. Moskvas krigsutgifter skulle ta knekken på landet, samtidig som Casey med saudiarabernes hjelp tvang frem et oljeprisfall for at Moskvas inntekter skulle nærme seg null. Det er nå bekreftet at dette var amerikansk politikk: Moskva ble satt i en økonomisk skrustikke det var umulig å komme seg ut av. Den samme politikken ser det ut til at den amerikanske administrasjonen fører i dag.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.