AFP PHOTO/FILES/ Henny Ray ABRAMS

Saudi-Arabia direkte involvert i 11. september?


Den første offisielle amerikanske utpekingen av Saudi-Arabia som mulig skyldig i attentatet i 2001, foreligger nå.

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2016-08-18

Den 15. juli ble de sluppet, de nå så myteomspunne 28 sidene om terrorangrepet på New York og Washington den 11. september 2001. I januar 2003 presenterte Det amerikanske senatets etterretningskomité sin rapport om angrepet, men 28 av sidene i rapporten – som handler om Saudi-Arabias rolle – har frem til nå vært holdt tilbake fra offentligheten.

Ikke minst har senator Bob Graham – daværende leder av Etterretningskomiteen, medlem av CIAs rådgivende styre og medforfatter av rapporten – vært en pådriver for at de 28 sidene skulle nedgraderes. Graham har snakket om det saudiarabiske regimets direkte støtte til flykaprerne, og om at saudiaraberne har fortsatt å finansiere Al Qaida og ISIS. Det viktige var ikke at 15 av 19 kaprere var saudiarabere. Ifølge senator Graham var det viktige at de ikke hadde kunnet gjennomføre angrepet uten finansiering og direkte støtte fra det saudiarabiske regimet.

Umiddelbart etter 11. september-angrepet ringte Saudi-Arabias Washington-ambassadør prins Bandar bin Sultan til president George W. Bush. 144 saudiarabere, herunder flere medlemmer av Osama bin Ladens familie, ble flydd ut av USA, mens alle andre fly i USA sto stille. FBI har sagt at de ville avhøre flere av disse saudiaraberne. Senatet har i mai i år godkjent en lov som gjør det mulig for 11. september-ofrenes familier å gå til rettssak mot den saudiarabiske regjeringen for sin rolle i angrepet. Det hvite hus har truet med å legge ned veto.

De 28 sidene gir uttrykk for kritikk mot FBI og CIA, som ifølge senatrapporten ikke skal ha skjønt «omfanget av den saudiarabiske regjeringens bånd til terrorister». To saudiarabere, Omar al-Bayoumi og Osama Bassnan, som beskrives som saudiarabiske etterretningsagenter, sies å ha «gitt betydelig støtte til flykaprerne Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi etter at de ankom San Diego i februar 2000». De skal ha sørget for bolig til dem, og hjulpet dem med å fikse både førerkort og flyskole. Bayoumi og Bassnan skal ha vært finansiert av det saudiarabiske regimet: Bayoumi med penger fra forsvarsdepartementet, Bassnan med blant annet midler direkte fra den saudiarabiske ambassadøren i Washington prins Bandar og kona hans. Den saudiarabiske kongefamilien skal også ved én anledning ha bidratt med en stor sum i kontanter til Bassnan. Begge antas å ha hatt bånd til eller støttet Osama bin Laden. Rapporten konkluderer med at «saudiarabiske regjeringsrepresentanter i USA …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal