Bestill sommerutgaven her

Satser på Ny Tid

Martine Aurdal går fra featureavdelingen i Aftenposten til debattsidene i Ny Tid. Samtidig bevilger Fritt Ord 400.000 kroner til ukeavisa.

– Jeg ønsker å gjøre Ny Tid mer synlig i norsk offentlighet, sier Martine Aurdal (27).

Neste uke begynner hun som debattansvarlig i ukeavisa Ny Tid. Hun forener slik journalistiske krefter med Øyvind Holen (32), som begynte som Ny Tids kulturjournalist i forrige måned.

Sammen skal de denne høsten dele på stillingen til Ny Tids Halvor Finess Tretvoll (25), som for tiden er ute i permisjon.

Denne uka ble det også kjent at stiftelsen Fritt Ord bevilger 400.000 kroner til Ny Tid. Pengene skal gå til en prosjektstilling og artikkelinnkjøp innenfor utenriksfeltet.

– Jeg begynner i Ny Tid fordi jeg ønsker å bli med på å gjøre noe nytt. Vi kan gi avisa en tydeligere profil, samtidig som vi oftere kan sette dagsorden ved å få i gang debatter som også kan tas opp av andre medier. Målet må være å skape ringvirkninger. Vi i Ny Tid bør utgjøre en viktig nisje mellom dogmatismen til Bjørgulv Braanen i Klassekampen og kulturkonservatismen til Alf van der Hagen i Morgenbladet, uttaler Aurdal.

Matlary-angrepet

Hun har vært med som politikk- og redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett siden oppstarten høsten 2004. Aurdal vakte stor oppmerksomhet da hun i første nummer gikk til frontalangrep på den høyt anerkjente professoren og tidligere Kr.F.-statssekretæren Janne Haaland Matlary. Det skjedde under tittelen “Blåøyd korsfarer”. Matlary var da nylig blitt rost opp i skyene av blant annet Jon Hustad i Morgenbladet. Men Aurdal fikk fram et annet bilde i norsk offentlighet ved å vise til Matlarys misjonerende samarbeid med Arild Edvardsen. Og hun avslørte professorens ukjente kobling til pavens mektige organisasjon Opus Dei.

– Jeg vil trekke fram flere nye debatter med et kjønnsperspektiv også i Ny Tids spalter, men målet er å få fram debatter innenfor flere ulike politiske og kulturelle felter, forteller den nye debattansvarlige i Ny Tid.

Aurdal har tidligere vært journalist i Klassekampen. De siste månedene har hun vikariert som featurejournalist i Aftenposten. Ved siden av Ny Tid-jobben skriver hun for tiden bok om internasjonal politiske strategier sammen med Hannah Helseth. Hun har vært sekretariatsleder i Oslo Byforum, og i 2003 stilte hun til valg som politiker for Oslo Byaksjon.

Holens visjon

– Det er lettere samarbeide på tvers av ulike avdelinger og fagfelt i Ny Tid enn i en storavis. Det er en slik frihet jeg liker, forteller Aurdal.

Også Øyvind Holen har tidligere skrevet for Aftenposten, i tillegg til blant annet Morgenbladet og Dagsavisen. Om noen uker kommer han med boka Groruddalen – en reiseskildring. De siste ukene har han skrevet en lang rekke saker om skjønnlitteratur, musikk, tegneserier og sakprosa på Ny Tids kultursider.

– Målet mitt er å sette perspektiv på tidens kulturfenomener, forklarer Holen.

I fjor utkom han med den kritikerroste boka Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap.

– Den røde tråden blir å knytte Norge og verden sammen også på kulturfeltet. Sakprosaen blir et viktig område for oss framover, forteller Holen.

Avatar photo
Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også like