Satser på Ny Tid

Martine Aurdal går fra featureavdelingen i Aftenposten til debattsidene i Ny Tid. Samtidig bevilger Fritt Ord 400.000 kroner til ukeavisa.

– Jeg ønsker å gjøre Ny Tid mer synlig i norsk offentlighet, sier Martine Aurdal (27).

Neste uke begynner hun som debattansvarlig i ukeavisa Ny Tid. Hun forener slik journalistiske krefter med Øyvind Holen (32), som begynte som Ny Tids kulturjournalist i forrige måned.

Sammen skal de denne høsten dele på stillingen til Ny Tids Halvor Finess Tretvoll (25), som for tiden er ute i permisjon.

Denne uka ble det også kjent at stiftelsen Fritt Ord bevilger 400.000 kroner til Ny Tid. Pengene skal gå til en prosjektstilling og artikkelinnkjøp innenfor utenriksfeltet.

– Jeg begynner i Ny Tid fordi jeg ønsker å bli med på å gjøre noe nytt. Vi kan gi avisa en tydeligere profil, samtidig som vi oftere kan sette dagsorden ved å få i gang debatter som også kan tas opp av andre medier. Målet må være å skape ringvirkninger. Vi i Ny Tid bør utgjøre en viktig nisje mellom dogmatismen til Bjørgulv Braanen i Klassekampen og kulturkonservatismen til Alf van der Hagen i Morgenbladet, uttaler Aurdal.

Matlary-angrepet

Hun har vært med som politikk- og redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett siden oppstarten høsten 2004. Aurdal vakte stor oppmerksomhet da hun i første nummer gikk til frontalangrep på den høyt anerkjente professoren og tidligere Kr.F.-statssekretæren Janne Haaland Matlary. Det skjedde under tittelen «Blåøyd korsfarer». Matlary var da nylig blitt rost opp i skyene av blant annet Jon Hustad i Morgenbladet. Men Aurdal fikk fram et annet bilde i norsk offentlighet ved å vise til Matlarys misjonerende samarbeid med Arild Edvardsen. Og hun avslørte professorens ukjente kobling til pavens mektige organisasjon Opus Dei.

– Jeg vil trekke fram flere nye debatter med et kjønnsperspektiv også i Ny Tids spalter, men målet er å få fram debatter innenfor flere ulike politiske og kulturelle felter, forteller den nye debattansvarlige i Ny Tid.

Aurdal har tidligere vært journalist i Klassekampen. De siste månedene har hun vikariert som featurejournalist i Aftenposten. Ved siden av Ny Tid-jobben skriver hun for tiden bok om internasjonal politiske strategier sammen med Hannah Helseth. Hun har vært sekretariatsleder i Oslo Byforum, og i 2003 stilte hun til valg som politiker for Oslo Byaksjon.

Holens visjon

– Det er lettere samarbeide på tvers av ulike avdelinger og fagfelt i Ny Tid enn i en storavis. Det er en slik frihet jeg liker, forteller Aurdal.

Også Øyvind Holen har tidligere skrevet for Aftenposten, i tillegg til blant annet Morgenbladet og Dagsavisen. Om noen uker kommer han med boka Groruddalen – en reiseskildring. De siste ukene har han skrevet en lang rekke saker om skjønnlitteratur, musikk, tegneserier og sakprosa på Ny Tids kultursider.

– Målet mitt er å sette perspektiv på tidens kulturfenomener, forklarer Holen.

I fjor utkom han med den kritikerroste boka Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap.

– Den røde tråden blir å knytte Norge og verden sammen også på kulturfeltet. Sakprosaen blir et viktig område for oss framover, forteller Holen.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.