Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Satser på Ny Tid

Martine Aurdal går fra featureavdelingen i Aftenposten til debattsidene i Ny Tid. Samtidig bevilger Fritt Ord 400.000 kroner til ukeavisa.

– Jeg ønsker å gjøre Ny Tid mer synlig i norsk offentlighet, sier Martine Aurdal (27).

Neste uke begynner hun som debattansvarlig i ukeavisa Ny Tid. Hun forener slik journalistiske krefter med Øyvind Holen (32), som begynte som Ny Tids kulturjournalist i forrige måned.

Sammen skal de denne høsten dele på stillingen til Ny Tids Halvor Finess Tretvoll (25), som for tiden er ute i permisjon.

Denne uka ble det også kjent at stiftelsen Fritt Ord bevilger 400.000 kroner til Ny Tid. Pengene skal gå til en prosjektstilling og artikkelinnkjøp innenfor utenriksfeltet.

- annonse -

– Jeg begynner i Ny Tid fordi jeg ønsker å bli med på å gjøre noe nytt. Vi kan gi avisa en tydeligere profil, samtidig som vi oftere kan sette dagsorden ved å få i gang debatter som også kan tas opp av andre medier. Målet må være å skape ringvirkninger. Vi i Ny Tid bør utgjøre en viktig nisje mellom dogmatismen til Bjørgulv Braanen i Klassekampen og kulturkonservatismen til Alf van der Hagen i Morgenbladet, uttaler Aurdal.

Matlary-angrepet

Hun har vært med som politikk- og redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett siden oppstarten høsten 2004. Aurdal vakte stor oppmerksomhet da hun i første nummer gikk til frontalangrep på den høyt anerkjente professoren og tidligere Kr.F.-statssekretæren Janne Haaland Matlary. Det skjedde under tittelen “Blåøyd korsfarer”. Matlary var da nylig blitt rost opp i skyene av blant annet Jon Hustad i Morgenbladet. Men Aurdal fikk fram et annet bilde i norsk offentlighet ved å vise til Matlarys misjonerende samarbeid med Arild Edvardsen. Og hun avslørte professorens ukjente kobling til pavens mektige organisasjon Opus Dei.

– Jeg vil trekke fram flere nye debatter med et kjønnsperspektiv også i Ny Tids spalter, men målet er å få fram debatter innenfor flere ulike politiske og kulturelle felter, forteller den nye debattansvarlige i Ny Tid.

Aurdal har tidligere vært journalist i Klassekampen. De siste månedene har hun vikariert som featurejournalist i Aftenposten. Ved siden av Ny Tid-jobben skriver hun for tiden bok om internasjonal politiske strategier sammen med Hannah Helseth. Hun har vært sekretariatsleder i Oslo Byforum, og i 2003 stilte hun til valg som politiker for Oslo Byaksjon.

Holens visjon

– Det er lettere samarbeide på tvers av ulike avdelinger og fagfelt i Ny Tid enn i en storavis. Det er en slik frihet jeg liker, forteller Aurdal.

Også Øyvind Holen har tidligere skrevet for Aftenposten, i tillegg til blant annet Morgenbladet og Dagsavisen. Om noen uker kommer han med boka Groruddalen – en reiseskildring. De siste ukene har han skrevet en lang rekke saker om skjønnlitteratur, musikk, tegneserier og sakprosa på Ny Tids kultursider.

– Målet mitt er å sette perspektiv på tidens kulturfenomener, forklarer Holen.

I fjor utkom han med den kritikerroste boka Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap.

– Den røde tråden blir å knytte Norge og verden sammen også på kulturfeltet. Sakprosaen blir et viktig område for oss framover, forteller Holen.

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte