Sannhetens fakkel


Tibetanere setter fremdeles fyr på seg selv, i rop om hjelp. En fakkelstafett reiser nå verden rundt, med håp om å innhente mange nok stemmer for å gi i «julegave» til FN.

Kampanje. Fakkelstafetten «Sannhetens fakkel» kom til Oslo 3. oktober. Den er et initiativ tatt av Det tibetanske parlamentet i eksil og støttet av tibetanske organisasjoner over hele verden. Flammen reiser over hele verden fra 6. juli til 10. desember og tar sikte på å samle hundretusener av underskrifter.

Denne kampanjen er opprettet med oppfordring til FN om å umiddelbart sette i gang de tre tidligere vedtatte FN-resolusjoner om Tibet fra 1959, 1960 og 1961. Dessuten at en uavhengig delegasjon sendes til Tibet for å undersøke hvordan situasjonen i virkeligheten er.

Tibetanerne lider enormt under det kinesiske regimet. Det kommer for alvor til syne ved at tibetanere i Tibet setter fyr på seg. Det var munken Tapey (20) som tente på seg selv i 2009. I 2011 var det 12 stykker i aldre fra 17 til 40 som påtente seg selv. Mens jeg skriver denne kronikken påtente den 42. tibetaner seg.

Den 5. oktober tente Sangay Gyatso (27) på seg selv og døde. 13. oktober var det Dorjee Tsoe sin tur. Han var 57 år gammel og døde grunent alvorlige brannskader. Yngste hittil er 17 år og det er to av dem: De heter Kelsang Wangchuk og Sangay Gyatso.

Det er 55 stykker som benyttet denne ekstreme handlingen med påtenning, og de fleste av dem er i rundt 20-årsalderen, de fleste er døde. Hva sier dette om Kinas utsagn om at alt er bra i Tibet og alle er fornøyd?

Situasjonen er veldig alvorlig i den forstand at det overhodet ikke er noe som helst frihet i Tibet akkurat nå. Mi …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte