Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Sannheten har ingen nasjonalitet

Neizbezhno (‘Uunngåelig’)
Forfatter: Diana Pantsjenko
Forlag: (Russland)
UKRAINA / Landet har alltid vært mer komplekst enn disse rørende manikeiske forklaringene om en kamp mellom de gode kreftene og den absolutte ondskapen tilsier. Diana Pantsjenko forteller historien om et Ukraina som ble forført til å bli et slags Anti-Russland. Den vestlige fortellingen er enkel og forførende: Putin er en blodtørstig galning, Stalins virkelige arvtager, aldri fornøyd med nye erobringer, og han angrep Ukraina bare fordi landet ønsket å være fritt og demokratisk.

De siste årene har vi blitt vant til å høre at det bare finnes ett Ukraina – et Ukraina som står samlet mot Russland i sin eksistensielle kamp for frihet og demokrati. En karakteristikk som nylig også ble gjentatt av den danske forsvarsministeren Troels Lund Poulsen, som uttrykte seg klart og tydelig om Ukrainas «kamp for frihet». Ukraina kjemper angivelig for å forsvare vestlige verdier, universelle verdier som det ukrainske folket streber etter – og som de er villige til å ofre livet for.

TV-kanalen hun jobbet for, NewsOne, ble stengt, anklaget for å fremme russisk propaganda.

Men virkeligheten i Ukraina har alltid vært mer kompleks enn disse rørende manikeiske forklaringene om en kamp mellom de gode kreftene og den absolutte ondskapen tilsier. Diana Pantsjenko er en ukrainsk journalist, og mellom 2014 og 2022 var hun blant de mest gjenkjennelige ansiktene på nasjonalt fjernsyn. I 2019 ble hun tildelt prisen «Årets journalist». I 2021 ble TV-kanalen hun jobbet for, NewsOne, stengt sammen med to andre ukrainske kanaler, med anklage om å fremme russisk propaganda, på grunnlag av et dekret fra Ukrainas president . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

Stefano di Lorenzo
Stefano di Lorenzo
Stefano Di Lorenzo is a freelance journalist. He has lived in Italy, Germany, Poland, Ukraine and Russia and has written extensively on Central and Eastern Europe.

Du vil kanskje også like