Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Sammensvergelsen mellom USA og Mexico

The Guardian of Memory
Regissør: Marcela Arteaga
(Mexico)

MEXICO/USA: I Mexico bryter de menneskerettighetene ved å ignorere loven. I USA bryter de menneske-rettighetene ved å anvende loven.

The Guardian of Memory tar for seg den meksikanske statens oppsiktsvekkende støtte til volden som herjer byer rett sør for den amerikanske grensen vis-à-vis Rio Grande i Texas. Arteaga dokumenterer de urovekkende omstendighetene som omkranser Donald Trumps populistiske MAGA-bevegelse (Make America Great Again) og forestillingen om en mur betalt av Mexico som skal holde desperate flyktninger ute fra «eventyrlandet» som flyter av melk og honning.

Det sier noe om verdigheten til denne filmen som vever bilder av forlatte eiendeler sammen med smertefulle historier om disse menneskene som må forholde seg til USAs hensynsløse immigrasjons- og asylpolitikk, at verken Trumps navn eller politikk nevnes en eneste gang.

De omtenksomt arrangerte familiebildene som ligger igjen sammen med klær, kofferter og barneleker, benyttes for å koreografere en historie om smertefullt savn.

Hemningsløs vold. Arteagas historie utfolder seg omkring den banebrytende meksikansk-amerikanske advokaten Carlos Spector, som har viet livet sitt til dem som har flyktet fra mord og pengeutpressing, og til ‘forsvunne’ sønner, mødre, fedre, søstre, brødre og andre familiemedlemmer.

- annonse -

«Å søke asyl er verken et innfall eller en luksus, det er et menneskes siste billett til livet – og til å fortsette å kjempe», sier en av Spectors klienter – et meksikansk bystyremedlem som flyktet etter at hans lokale kolleger systematisk ble drept.

Sammen med sin kone Sandra har Spector opprettet fondet Mexicans in Exile for å støtte meksikanere som søker politisk asyl i USA. De kjemper for rettferdighet behandling av dem nord for grensen, og hevder at de to landene er delaktige i å styrke korrupsjonen og gjøre det mulig for volden å blomstre uhindret i Mexico. I tillegg blir asylsøkernes rettigheter ignorert i USA.

«Å søke asyl er verken et innfall eller en luksus, det er et menneskes
siste billett til livet – og til å fortsette å kjempe.» Advokat Carlos Spector

«Straffefrihet er ikke resultatet av vold», sier Spector. «Det er voldens politikk.»

Meksikanske narkotikakarteller er under-kontraktører i den uuttalte statspolitikken, som går ut på å rense grensebyene for innbyggere og klargjøre områdene til økonomisk utnytting for de mektige med gode politiske kontakter.
. . .


Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
Gimmick / Theory of the Gimmick (av Sianne Ngai)Sianne Ngai er én af sin generations mest originale marxistiske kulturteoretikere. Men hun synes opsat på at trække æstetikken ned i sølet.
Samlivsbrudd / Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane (av Alhassane A. Najoum)Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Kronikk / Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Mytologier / The Celestial Hunter (av Roberto Calasso)I Calassos fjorten essays befinner vi oss gjerne mellom myte og vitenskap.
Kina / Die lautlose Eroberung. Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet (av Clive Hamilton og Mareike Ohlberg)At Kina under Xi Jinping har utviklet seg i autokratisk retning, er kjent. Forfatterne viser hvordan effekten har spredt seg i verden for øvrig.
Nawal el-saadawi / Nawal El-Saadawi – in memorandumEn samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte