Samles ved makten

Norsk fredsbevegelse følger i fotsporene til miljøbevegelsen, menneskerettighetsmiljøet og solidaritetsorganisasjonene: For første gang samles de under samme tak. NGO-målet er å stå mer samlet, med et Norge i ilden i Afghanistan, Libya, Israel/Palestina og muligens Syria.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 09.02.2012

Samling. Først kom Menneskerettighetshuset. Så Solidaritetshuset. Og så Miljøhuset i 2005.

Og nå, i februar 2012, skapes nok et samlingssted for en sammenslutning av idealistiske organisasjoner: Et dusin fredsorienterte NGO-er går for første gang sammen for å bli samlokalisert i det nye Fredshuset. De har hentet inspirasjon og råd fra blant andre miljø- og menneskerettighetshusene.

1. mars er det offisiell åpning av norsk fredsbevegelses nye høyborg i Møllergata i Oslo sentrum. Blokk i blokk med maktsentrumet på Youngstorget, og et fredsælt vingeslag fra det utbombede regjeringskvartalet på den andre siden av gata, er bevegelsen klar for å bli en sterkere maktfaktor: Og det i landet som i festtaler omtales som fredsnasjonen, og i byen hvor den omdiskuterte Nobels fredspris deles ut.

Det er to generasjoner fredsaktivister som møter Ny Tid idet vi ankommer det nyoppussede loftlokalet, hvor freden nå står i sentrum. I sofaen foran oss sitter nyvalgt leder for Nei til Atomvåpen (NTA), Lars Gaupset (27), som nå har tatt etter at mangeårig leder Ole Kopreitan (1937-2011) som gikk bort 23. januar i fjor. Gaupset er flankert av to Bestemødre for Fred, Marit Brekke (65) og Karin Helvig (76).

– I en tid der de voksne er mest opptatt av oppussing, og ungdommen sitter klistret til dataskjermen, trengs fredsbevegelsen mer enn noen gang, uttaler fredsbestemor Helvig.

Bestemødrene deler ut fredsløpesedler hver onsdag foran Stortinget. Aktivistgruppen ble stiftet i 2003, men har sine røtter i Bestemødre mot Atomvåpen – som igjen hentet inspirasjon fra «Kvinnene på Maiplassen» i Buenos Aires.

– Vi sikter oss spesielt mot de unge. Det er jo barnebarna vi er opptatt av. Det er verdens barnebarn som lider i krig, men det er også verdens barnebarn som kan forandre verden, tilføyer den andre fredsbestemoren Marit Brekke.

Det fleste av organisasjonene i det nye Fredshuset har nå flyttet inn i Møllergata. Kunnskapsminister og avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen er invitert, også leder for Norsk fredsforskningsinstitutt (PRIO), Kristian Berg Harpviken, og standupkomiker Shabana Rehman Gaarder og Nansenskolens Inge Eidsvåg er blant de som skal delta på åpningen.

Samling på nytt

Den 22. juli 2011 ble de nye fredslokalene i Møllergata sterkt skadet av den 900 kilo tunge terrorbomben som gikk av et kvartal unna. Bombeknuste vinduer er nå imidlertid byttet ut. På innsiden er det aktiv ikkevold som nå skal dyrkes.

Pådriver for det hele er 66 år gamle Norges Fredsråd. Etterkrigstidens fredsinitiativ, som i 1947 samlet den norske fredsbevegelse, har i dag 25 ulike fredsorganisasjoner, med tilsammen 24.000 norske fredsaktivister, under sin paraply. Nå er det klart for samling på nytt.

– Fredshuset skal bli den viktigste plassen for fredspolitisk meningsbrytning i Norge, sier bak-kvinnen for det hele, Fredsrådets leder Hedda Langemyr.

Fredsbestemødre, atomvåpenaktivister og ikkevolds-brigadister samles i Fredshuset. Det blir det første i sitt slag, og de som samles er de ni organisasjonene Fredsrådet, Nei til Atomvåpen, ICAN-kampanjen, Fredslaget, CISV, Peace Brigades International, Bestemødre for Fred, Nansen Dialognettverk og Likestilling Integrering Mangfold-nettverket (LIM).

– Dette er første gang i norsk sivilsamfunns historie at vi får en fredsbevegelse som er så helhetlig samlet som det vi får nå, uttaler Langemyr.

Samlingen er en del av en større trend innenfor det norske sivilsamfunn. Menneskerettighetshuset ble etablert første gang i Oslo i 1989, før de flyttet til nye lokaler i Kirkegata i 2009. Mens Miljøhuset i Grensen, «G9», samler store deler av norsk miljøbevegelse. Huset ble åpnet av miljøvernminister Knut Arild Hareide i 2005.

«Ikke bare er vi sterkere når vi står sammen. Våre nye kontorer i Grensen 9 B i Oslo ligger meget nær viktige maktsentra», sa daværende generalsekretær Tore Killingland i Norges Naturvernforbund om valget av lokalisering. Det nye Fredshuset ligger et et par steinkast nærmere maktens sentrum og høyblokka enn Miljøhuset.

– Samlingen skjer på et lykksalig tidspunkt. Internasjonale utfordringer og nye globale konfliktbilder har gjort samhandling og økt kommunikasjon fredsbevegelsen imellom presserende, sier Langemyr.

– Vi skal være en arena for utforming av reelle alternative strategier til vold og krig. Et aktuelt eksempel, om enn meget utfordrende og vanskelig, er Syria, uttaler Langemyr.

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 6. februar 10. 2012. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

Kommentarer