Samler penger til Palestina

Når noen melder seg inn i SV i disse dager, går kontingenten rett til Norsk Folkehjelps prosjekter i Palestina.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 23.07.2003

Videresendingen av fire måneders kontingent fra nye medlemmer er bare ett element i solidaritetskampanjen med Palestina, som SV nå drar i gang. Samtidig skal det samles inn penger, informeres om palestinernes situasjon og oppfordres til forbrukerboikott.

Samler penger

– Mange har etterlyst hva som kan gjøres for å hjelpe palestinerne. Vi ber medlemmene om å samle inn penger til Norsk Folkehjelps ulike prosjekter i de palestinske områdene, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun fikk selv se konsekvensene av den israelske okkupasjonen da hun besøkte området like før påske, og er rystet over palestinernes situasjon.

– Husk at vi snakker om et område på størrelse med Hedmark fylke. For de som bor der kommer konflikten veldig nær. Palestinerne kan sitte i sine landsbyer og se opp på de israelske bosettingene, som er bugnende grønne, med idrettsanlegg og andre fasiliteter. Palestinerne kan se på denne herligheten hver dag, sier Halvorsen. Engasjert tegner hun opp plasseringen av israelske bosettinger, palestinske landsbyer og de israelske veiene som skjærer gjennom landskapet – og som palestinerne ikke får benytte.

Opprørende

– Ambulanser med syke eller fødende holdes igjen på sjekkpunktene, og avstandene er så små at man nesten kan se sykehuset fra der de holdes igjen. Det er veldig opprørende for folk, sier SV-lederen, som synes det er rart at ikke palestinerne gjør mer opprør mot den israelske militærmakten enn det vi har sett så langt.

Da de israelske styrkene gikk inn i palestinske byer tidligere i år, gikk debatten høyt også i Norge. Nå har den dabbet mer av, og derfor vil SV igjen sette fokus på palestinernes situasjon. Kristin Halvorsen har merket seg meningsmålingen i Aftenposten, som viste at folk i Norge har økende sympati med palestinernes sak. Det vil hun omsette i konkret handlig og stillingtagen.

– Noe av det vi vil gjøre, er å oppfordre folk til en forbrukerboikott av Israel, og ikke minst lage lister over hva man bør og ikke bør kjøpe. Jeg tror ikke en boikott i vesentlig grad vil ramme israelsk økonomi, eller israelere. Men det er en måte for folk å vise standpunkt, og det er et signal til Ariel Sharon, sier hun.

Vennskapsprosjekter

Partilederen har også tenkt at SV-politikere rundt i landet skal gjøre sitt, ved å ta opp spørsmålet i sine kommunestyrer og fylkesting. – Det er nok ikke så mange israelske varer som kjøpes inn av kommunene, men også her handler det om å ta standpunkt. Dessuten er det viktig for palestinerne at norske kommuner viser støtte gjennom vennskapsbysamarbeid., sier hun, og trekker fram vennskapsprosjektet mellom Lærdal og fruktbyen Jeriko.

– Jeriko har hatt åpne grenser til sammen bare to måneder siden intifadaen startet. Økonomien er i ruiner, slik den er i andre palestinske byer. Folk kommer seg ikke på jobb, og skolene må holde stengt fordi lærerne ikke kommer fram, sier SV-lederen, som mener det er viktig å at folk i Norge får konkret kjennskap til palestinernes situasjon.

Kristin Halvorsen tror likevel at en løsning på konflikten bare kan komme dersom USA legger press på Israel. Samtidig mener hun at Norge har et stort ansvar i å presse USA.

Utålmodige

– Det er USA som kan legge det presset som skal til. Men samtidig kan vi gjøre vårt her i Norge. Jeg synes utenriksminister Jan Petersen kom seg sakte men sikkert, og Norge gjorde en god jobb da vi ledet Sikkerhetsrådet. Men vi er nødt til å være utålmodige overfor USA, og på det området er det mye mer som kunne vært gjort, sier SV-lederen, som fortviler over at den norske Midtøsten-debatten sporet av med Juul- og Rød-Larsen-saken.

Hun beklager også at det er haukene i israelsk politikk som har fått dominere bildet av israelere, og påpeker at det finnes en klar fredsopposisjon i landet som trenger støtte.

– Jeg har brukt enhver anledning jeg har fått til å vise at denne fredsbevegelsen finnes, at det er folk som demonstrerer mot Sharons politikk. De arbeider under tøffe kår, og de kunne med fordel vært hørt i den norske debatten. Bildet man får av israelere når det bare er Ariel Sharon og Leif Røssaak, talsmannen til den israelske ambassaden, som når igjennom, blir et skeivt bilde, sier Halvorsen.

SV-kampanjen for Palestina begynner nå i helgen, og pågår ut september måned.

Kommentarer