Samhold mot militærvold


Mer samhold, større bevissthet og økt kamp for rettferdighet var svaret fra ungdommene i flyktningleiren der israelske soldater skjøt og drepte en 19 år gammel gutt.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-04-15

Jihad al-Jafari ble bare 19 år. Natt til onsdag 25. februar ble han skutt og drept under et nattraid i flyktningleiren Ad Duesha utenfor Betlehem på det okkuperte Vestbredden. «Siden Jihad ble drept, har vi hatt en helt annen stemning i leiren. Før det skjedde, var ikke samholdet mellom ungdommene så sterkt. Jeg tror hendelsen minnet oss på hvor viktig det er at vi holder sammen, og at vi aldri gir opp kampen for våre rettigheter. Vi møtes oftere om kveldene, og vi snakker mer sammen,» sier Rigad (19) når Ny Tid møter ham i flyktningleiren litt over en uke etter drapet. Rigad var nabo og venn av Jihad, som han hadde kjent gjennom hele oppveksten. Selv var han i nabohuset og fulgte med på soldatene som tok seg inn i leiren da Jihad ble skutt. «Jeg våknet til lyden av soldater som stormet leiren. Jeg klarte ikke å sove lenger, og sto opp for å se hva som skjedde. Soldatene stormet inn, banket på dører, og skjøt med tåregass,» forteller Rigad. Ifølge ham kom soldatene til leiren for å pågripe en annen ung mann, mistenkt for å ha kastet stein. Jihad oppholdt seg på taket av boligen sin like ved bilveien utenfor leiren, sammen med en yngre fetter, da soldatene brøt seg inn i leiren. Klokken var rundt to på natten. Soldatene skal ha tatt seg inn i boliger, skutt med tåregass, og kastet lydgranater på leting etter den mistenkte. Ifølge vitner skal en av soldatene ha blitt truffet av en molotowcoktail lengre inne i leiren. Det skal ha oppstått panikk blant soldatene. Ifølge vitner skal en av dem ha fått øye på nittenåringen som observerte dem fra verandaen. Han skjøt, og traff. «Helt plutselig snudde soldatene og løp ut av leiren. Like etter hørte vi en kvinne som skrek etter ambulanse. Først trodde jeg at noen hadde fått for mye tåregass og trengte medisinsk hjelp. Men så så jeg at de bar Jihad ned fra taket,» forteller Rigad. Den 19 år gamle gutten var blitt truffet i skulderen av en M16-kule. Mens leiren tømtes for soldater, ringte familien etter ambulanse, men ifølge vitner skal soldatene som var igjen utenfor leiren ha forsøkt å hindre ambulansen i å komme frem. «Jeg var med ambulansen til sykehuset. Alle som var med, skjønte at Jihad ikke var i live, men ingen orket å tenke tanken. Vi håpet i det lengste,» sier Rigad. Da de kom frem til sykehuset, ble Jihad erklært død. Obduksjonsrapporten som forelå samme dag, viste at kulen som traff 19-åringen i skulderen skadet den ene lungen. 19-åringen …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal