xxx

Safari i velkjent terreng

Safari. Regi: Ulrich Seidl

Safari.
Regissør: Ulrich Seidl
()


Med sin mørke skildring av velstående østerrikere og tyskere på jaktsafari i Afrika gjør Ulrich Seidl det litt for lett for seg selv.

I sin forrige film Im Keller lot østerrikske Ulrich Seidl sine landsmenn og kvinner vise frem sine kjellere og hva de liker å gjøre i dem. Ideen virket perfekt for filmskaperen, som gjennom både sine dokumentarer og spillefilmer har vært en ivrig kronikør av den østerrikske befolkningens dunklere sider, med en sjelden evne til å få de medvirkende til å by på sider av seg selv som mange ville ha holdt under overflaten.

Kanskje var da også konseptet litt for perfekt, da Im Keller ble omtrent nøyaktig slik man tenkte seg at en Seidl-film om dette temaet måtte bli: I stiliserte tablåer i kombinasjon med mer observerende scener presenterte fortrinnsvis overvektige østerrikere stolt sine kjellerrom og dertil hørende fritidssysler, inkludert spilling av hornmusikk, utøvelse av bdsm-sex og samling av memorabilia fra nasjonalsosialismens dager. Og hele tiden hvilte minnene om Josef Fritzls forbrytelser tungt og uuttalt over de ulike kjellerrommene.

Eksklusiv jaktturisme. En av disse kjellerne var pyntet med en mengde utstoppede dyr, som muligens kan ha satt filmskaperen på sporet av hans neste film. I dokumentaren Safari følger Seidl nemlig ulike østerrikere og tyskere på jakt i Namibia og Sør-Afrika, der de sniker seg innpå og skyter dyr som gnu, vortesvin, bøffel, sebra og giraff, som skal ende opp som veggpryd i jegernes respektive hjem. Det hele synes å foregå under rimelig ordnede former i egne parker, hvor lokalt kjente afrikanere tilrettelegger og viser hvordan de bør gå frem, og hvor disse europeerne etter …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte