«Så! kan du så gå væk, dumme overvågningskapitalisme.»


OVERVÅGNING: Jeg kan bare ikke indse, at problemets rod ligger i den digitale indtrængen overalt.

Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.
Email: nina.trige.andersen@gmail.com
Publisert: 2019-07-15
       
The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for the Future at the New Frontier of Power
Forfatter: Shoshana Zuboff
Forlag: Profile Books, USA

Det virker måske afkoblet, men jeg keder mig så gudsjammerligt over al den snak om overvågningskapitalisme. Artikeloverskrifter som «Vi lever i overvågningskapitalismens tidsalder – og vi har endnu ikke forstået konsekvenserne af det» (Information.dk) giver mig træthedstrækninger og brækfornemmelser – sidstnævnte på grund af det der «vi».

Hvem er vi lige?

Os, som åbenbart har et fælles projekt og … hvad? En fælles modstander? Ja, tilsyneladende, at dømme efter en anden overskrift: «Overvågningskapitalismen er diagnosticeret – nu kan vi bekæmpe den» (Information.dk).

Åh, dette beklumrede «vi», som er så udefineret, at man straks kan mærke hvor svage slagene må blive. «Så! kan du så gå væk, dumme overvågningskapitalisme. Eller i hvert fald lave en social kontrakt, ligesom i de gode gamle dage.»

Samme følelse får jeg, når jeg sidder med et af diskussionens centrale omdrejningspunkter: Soshana Zuboffs berømmede bog The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for the Future at the New Frontier of Power. Den er fuld af vi’er, og af referencer til en mere flink kapitalisme, som opførte sig mere ansvarligt eller i hvert fald kunne holdes ansvarlig.

Viden og magt

Bevares, jeg er da bekymret over de muligheder, nogen får for at manipulere min adfærd, spærre mig inde, nægte mig pension, forsikring, banklån eller hospitalsbehandling og hvordan nogen ellers kunne finde på at bruge den såkaldte viden om min person og færden, som mine elektroniske spor giver dem.

Abonnement kr 195/kvartal
Shoshana Zuboff

Jeg kan bare ikke indse, at roden til det problem ligger i den digitale indtrængen overalt i det offentlige og private rum, hvor belastende den end er. Eller at det for den sags skyld skulle være nyt. Så længe der har fandtes (videns)teknologier som kornskat, mandtal, statistik, diagnoser og så …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?