Russisk fjernsyn


Russiske borgere har i dag tilgang til hundrevis av tv-kanaler, men velger fortsatt i stor grad å følge bare den største statskanalen. Redaktør for Vedomosti, Maxim Trudolyubov, undrer hvorfor.

Trudolyubov er sjefredaktør for Russlands mest innflytelsesrike uavhengige finansavis Vedomosti, spaltist for The International New York Times og senior fellow ved Kennan Institute.
Email: maxim@nytid.no
Publisert: 2. juli 2018

Russere flest lever i et informasjonsunivers som er ytterst særpreget: Russlands statlige fjernsynskanaler utøver en enorm makt over borgernes sinn – og russere flest synes å like dette. Tv-kanalene ville aldri hatt sin posisjon om ikke russerne selv ønsket det slik.

Mange år har gått siden vi bare hadde tilgang til tre eller fire tv-kanaler. I dag har vi hundrevis – om ikke tusenvis – av alternativer, men velger likevel den godt etablerte måten å tilegne oss kunnskap om verden på. Dette er den uunngåelige konklusjonen man må trekke fra nylige meningsmålinger, gjennomført av den uavhengige meningsmåleren Levada: 72 prosent av dem som ble spurt, sier at Kanal 1 …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal