Rop etter rettferdighet


Kriminelle i uniform, med godt betalte jobber, tok livet av sønnen min», sier en mor som sørger over tenåringssønnen, drept av Brasils militariserte politi, til en gruppe av andre fattige, svarte kvinner under en offentlig demonstrasjon.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-01-02

«Dersom staten ikke aksepterte at politiet dreper, ville de ikke gjort det. Det er statens skyld», sier en annen mor. En far, om en hendelse som etterlot fem unge menn døde, i en bil gjennomhullet av kuler: «Hvordan forklarer du over 100 skudd – og at alle ofrene ble skutt i ryggen?»

Police Killing – som hadde sin internasjonale premiere under visningen i IDFAs Frontlight-seksjon – er en forensisk detaljert fordømmelse av de tusenvis av ustraffede drapene som beviselig er begått av politiet i Brasils megaby Rio de Janeiro hvert år. Filmen er laget av regissørene Natasha Leri og Lula Carvalho.

Den åpner med opptak av en offentlig anklager som rekonstruerer drapene på fem unge menn – mellom 16 og 21 år gamle – i Rios fattige Costa Barros favela i november 2015. Police Killing er strukturert som en advokats gjennomgang av en sak; brokker tålmodig satt sammen til å fortelle historiene om en håndfull av de 16 000 dødsfallene forårsaket av politiet i Rio i løpet av de to siste tiårene.

Blottlagt urett

Forherdende bilder fra politiets kroppskameraer, opptak fra dashbordkameraer, mobilopptak fra vitner, og andre kilder, plasserer seerne midt i skjebnesvangre møter der politiet skyter først og spør etterpå – eller slår rå vitser om de haltende og blodige kroppene til ofrene sine.

Filmen er bygd opp rundt noen av de få sakene som kommer for retten, et offentlig avhør der politisjefer og politikere munnrapt avskriver de døde som «laverestående avskum», og de offentlige protestene fra ofrenes slektninger. Den bestreber seg på å presentere begge sider av historien, men det er likevel tydelig at målet er å blottlegge uretten i et system som gir blaffen i livene til de fattige, svarte guttene som prøver å leve et slags liv i favelaen.

Abonnement kr 195 kvartal

Bare to prosent av rapporterte hendelser – inkludert de 1 124 døde i 2017 og 154 bare i januar 2018 – etterforskes. Resten blir arkivert og glemt, med en byråkratisk unnskyldning som rettferdiggjør drapene: «Motstand som førte til død». Og likevel, i sak etter sak, er det klart at politiet, som har som oppgave å «pasifisere» favelaene eller drive «krig mot narkotika», er skyteglade bøller som vet de kan drepe uten å bli straffet.

Dette blir tydelig illustrert i opptak gjort av en tungt bevæpnet spesialstyrke i helikopter som i 2012 stuper ned mot en gruppe unge, antatte narkolangere, og lar det regne kuler fra …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?