Nybyggerestetikk

Romantikk og rasisme i Tekoa

En «venstreorientert» israelsk filmskaper tilbringer 30 dager i en israelske bosetting på Vestbredden, i et forsøk på å komme bak stereotypiene. 

Avatar
Email: vibeke.har@gmail.com
Publisert: 01.06.2018
Unsettling

Iris Zaki (Israel)

Filmskaperen Iris Zaki er en selværklært leftist fra Tel Aviv, bosatt i London. Unsettling ble produsert som del av hennes ph.d. ved Royal Holloway-universitetet, og hadde premiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i København i mars. Filmen beskrives som en krysning mellom «kunstnerisk intervensjon og politisk aktivisme». Og Zaki skal ha honnør for forsøket, men resultatet er skuffende.Filmen åpner med misvisende informasjon: «Det er omtrent 400 000 bosettere på Vestbredden, fordelt på rundt 125 bosettinger og 100 utposter.» Ifølge tall fra menneskerettsorganisasjonen Bt’Selem, som riktignok inkluderer bosettinger i Øst-Jerusalem, er de rette tallene henholdsvis cirka 600 000 bosettere og 200 bosettinger, hvorav 132 er offisielt godkjent av den israelske staten. I tillegg kommer de ulovlige utpostene, det vil si påbegynte bosettinger, der «idealistiske» israelere setter opp telt på land som ikke er deres og planter det israelske flagget.Disse bosettingene har isolert de gjenværende 165 palestinske områdene på Vestbredden – ja, nærmest forvandlet dem til øyer: De israelskokkuperte områdene rammes inn av «sikkerhetssoner», høye gjerder og sjekkpunkter og knyttes sammen av veier forbeholdt biler med israelske skilter. Drøyt tre millioner palestinerne på Vestbredden hindres i å bevege seg fritt, selv innenfor den over 700 kilometer lange muren som stenger dem inne. Bosettingene bryter både med en rekke FN-konvensjoner og med internasjonal humanitær rett, og de er kontroversielle også blant israelere.

Nybyggerestetikk

I 30 dager i juni og juli 2016, sitter Iris Zaki ved et bord med blondeduk på torget i Tekoa, en bosetting åtte kilometer sør for Bethlehem. Hun har invitert innbyggerne der til samtaler om daglivet, og ønsker å «se bak stereotypiene». Vi hører en aggressiv stemme som på breialt amerikansk avviser prosjektet hennes kontant – han snakker ikke med leftists! Kameraet går mens innbyggerne vandrer inn og ut av butikkene, snakker seg imellom – og totalt ignorerer filmskaperen som sitter tålmodig ved sitt bord. Slik fortsetter det i ti dager. Bildene av en ventende Iris kryssklippes med hvite gardiner som danser i åpne vinduer, fluer som surrer sløvt over et fat med vannmelon, sommerdis og solnedganger over steinete bakketopper, en og annen væpnet israelsk soldat, sjekkpunktet hvor palestinske arbeidere står i kø for å slippe inn til en ny arbeidsdag i Tekoa – og laidback nybyggerestetikk, til lyden av sirisser og oliventrebladenes risling.

«Ingen kan ta oss jøder nå som vi har den israelske hæren til å beskytte oss.» Morija

Tekoa ble etablert som en nahal (statlig initiert) utpost i 1975, på jord tilhørende den palestinske landsbyen Tuqu, og har siden beslaglagt stadig større områder. Innbyggerne er en blanding av religiøse sionister og ikke-troende hipstere som arrangerer «love festivals» og driver med yoga. Men alle er enige om at de har rett til å bo her, og svært få liker leftist-ene. Eller «Arabs».
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer