Romantikk og rasisme i Tekoa

Unsettling
Regissør: Iris Zaki
(Israel)


En «venstreorientert» israelsk filmskaper tilbringer 30 dager i en israelske bosetting på Vestbredden, i et forsøk på å komme bak stereotypiene. 

Filmskaperen Iris Zaki er en selværklært leftist fra Tel Aviv, bosatt i London. Unsettling ble produsert som del av hennes ph.d. ved Royal Holloway-universitetet, og hadde premiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i København i mars. Filmen beskrives som en krysning mellom «kunstnerisk intervensjon og politisk aktivisme». Og Zaki skal ha honnør for forsøket, men resultatet er skuffende.

Filmen åpner med misvisende informasjon: «Det er omtrent 400 000 bosettere på Vestbredden, fordelt på rundt 125 bosettinger og 100 utposter.» Ifølge tall fra menneskerettsorganisasjonen Bt’Selem, som riktignok inkluderer bosettinger i Øst-Jerusalem, er de rette tallene henholdsvis cirka 600 000 bosettere og 200 bosettinger, hvorav 132 er offisielt godkjent av den israelske staten. I tillegg kommer de ulovlige utpostene, det vil si påbegynte bosettinger, der «idealistiske» israelere setter opp telt på land som ikke er deres og planter det israelske flagget.

Disse bosettingene har isolert de gjenværende 165 palestinske områdene på Vestbredden – ja, nærmest forvandlet dem til øyer: De israelskokkuperte områdene rammes inn av «sikkerhetssoner», høye gjerder og sjekkpunkter og knyttes sammen av veier forbeholdt biler med israelske skilter. Drøyt tre millioner palestinerne på Vestbredden hindres i å bevege seg fritt, selv innenfor den over 700 kilometer lange muren som stenger dem inne. Bosettingene bryter både med en rekke FN-konvensjoner og med internasjonal humanitær rett, og de er kontroversielle også blant israe …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte