Grusomhetens teater

Romanias dårlige samvittighet

Dead Nation (Tara Moarta)
Regissør: Radu Jude
(Romania)

HOLOCAUST / En leges dagbok avslører den bekmørke historien om hvordan Romania behandlet jødene under andre verdenskrig.

«Det er tre måter å hilse en jøde på: herr møkkete jøde, din møkkete jøde, og dra til helvete, din møkkete jøde», skrev den rumenske jøden og legen Emil Dorian i dagboken sin våren 1940. Denne bitre spøken verserte blant vanlige folk i Bucuresti og gjenspeilet situasjonen til de rumenske jødene på den tiden.

Dorians dagbok er utgangspunktet for dokumentarfilmen Dead Nation fra den rumenske filmskaperen Radu Jude. Regissøren har laget en tankevekkende dokumentar i en minimalistisk visuell stil. Hele filmen er basert på fotografier tatt i et fotostudio i Romania i 1930–1940-årene. Fotografiene fungerer nesten aldri som illustrasjoner til dagboktekstene, men danner heller et ironisk kontrapunkt.

Fotografiene er portretter av smilende rumenere i tradisjonelle folkedrakter, bilder fra familiebegivenheter, av kirkeledere, soldater og høytidelige feiringer. De vises samtidig som en fortellerstemme beskriver hvordan forfølgelsen av jødene eskalerte, med Dorians dagboksnotater flettet inn sammen med radionyheter og . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like