Revolusjonens sanne røst

I en tid hvor kvinnen ikke høres, er revolusjonens effekt etterlengtet. Det er tid for verdighet, rettferdighet og frihet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Nawal El-SaadawiSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Nawal El-Saadawi (79) er lege, forfatter og feminist. Hun har gjennom 50 år vært en av Egypts ledende intellektuelle. El-Saadawi har sittet fengslet for sine ytringer, både under president Anwar Sadat og under president Hosni Mubarak. Hun har skrevet eksklusivt for Ny Tid siden juni 2009.

Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister: Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji (Canada), Nawal El-Saadawi (Egypt), Elena Milashina (Russland), Orzala Nemat (Afghanistan), Martha Roque (Cuba), Blessing Musariri (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).

Kairo, Egypt. Avisa Almasri alyawm («Egypteren i dag») publiserte den 22. januar en uttalelse av Fakhri Salih, Forensic pathologys sjef, der han mente at «jomfruundersøkelsen», som Militærrådet har gjennomført på de kvinnelige demonstranter, er en forbrytelse.

Han karakteriserte denne forbrytelsen som ærekrenkelse. Han mener at en hver som undertegnet tillatelsen til denne ordren, burde straffes, til og med om det var presidenten selv. Salih forklarte at dette er ikke en «jomfruundersøkelse», men en undersøkelse av jomfruhinnen som ingen lege har rett til å foreta.

Jeg er enig med doktor Fakhri Salihs første del av uttalelsen. Men jeg er uenig med ham i den andre delen, der han sier at Forensic pathology alene har rett til jomfruhinneundersøkelse, om det fins tillatelse fra myndighetene.

Det er på tide å avdekke den store urettferdigheten som jenter blir utsatt for i vårt land, under jomfruelighetens eller jomfruhinnens navn. Jenter blir drept fysisk eller psykisk, på grunn av legenes uvitenhet angående denne hinnen. For denne hinnen har ikke noe å gjøre med moral eller kyskhet.

På medisinfakultetet studerte vi ikke noe om denne hinnen. Medisinstudenter får ikke opplæring i å undersøke jomfruelighet, for vi undersøker ikke jomfruer. Medisinbøker forklarer ikke hva jomfruelighet betyr, hvor mange typer jomfruhinner som fins, og at mange ikke blør bryllupsnatten. Det finnes biologiske grunner for dette, som ikke har noe å gjøre med samleie.

En evig utvikling

Medisinfaget utvikler seg stadig, som alle andre fag. Samtidig utvikler samfunnet seg og mange fakta blir endret, mens politikk, sosiologi, etikk og religion utvikler seg. Det finnes ingen varig fasit i vitenskap og andre fag, for utviklingen er livets lov.

Medisin har oppdaget at den biologiske konstruksjon er forskjellig hos menneskene. Omskjæringen er en slavehandling som skader kvinnens og mannens helse og ingenting i kvinnens kropp kan bekrefte noe som kalles jomfruelighet.

Disse vitenskapelige fakta har ikke legene i vårt land studert, helt fram til den dag i dag, på grunn av moralske hindringer som ikke har noe å gjøre med medisin eller moral.

Jeg vet ikke hvordan Forensic pathology undersøker det som kalles jomfruhinnen? Og hvis en jente blir født uten denne hinnen, slik 30 prosent av jenter gjør, hva skal legen gjøre? Skal han betegne henne som jomfru eller ikke?

Vet legen om de ulike jomfruhinnene som ikke blør og at den kan bli revet i stykker når kvinnen rir på et esel eller hest eller vogn? Eller kanskje at den noen ganger ikke blir revet i stykker før hun føder sitt første barn?

Hadde vi ikke opplevd en egyptisk revolusjon og skandalen om jomfruundersøkelsen, som Militærrådet gjennomførte på kvinnelige demonstranter, ville ikke saken blitt publisert offentlig i media.

Hvor mange jenter blir drept under ærens navn hvor hun er uskyldig?

Legene må lese

Jeg ber legene i Forensic pathology om å lese min bok Kvinnen og sex, som er tilgjengelig i alle bokhandlere. Dette for å innse at ingen lege kan vite noe om denne «jomfruelighetsbiologien», for å innse hvor mange typer jomfruhinner som finnes og hva dette har med moral og ære å gjøre. Og for å innse hvordan små uskyldige jenter drepes grunnet legenes uvitenhet!

Legene burde lese studier som kvinneorganisasjoner har produsert, om jenter drept i ærens navn i egyptiske byer og landsbyer. Og om hvor mange jenter som blir voldtatt, mens de er barn bare i ettårsalder og helt opp til 14 år.

Voksne menn i samme familie dreper dem. Jeg mener det som kalles incest, der familien skjuler dette av frykt for familiens navn. Jenta blir anklaget for det hele, bare fordi hun er kvinne. Hun blir straffet: Faren, onkelen eller mors bror som drev med incest, dreper henne.

Jeg møtte mange tilfeller da jeg jobbet som lege. Jeg skrev i mine bøker i løpet av 50 år, om små uskyldige ofre som ofrer liv for korrupte menn. Mannen slippes fri, for han er den sterkeste. Han hører til hankjønnet. Jenta blir ført til døden.

Ingen i familien, verken far eller ektemann eller andre, har rett til å sende kvinnen til jomfru-undersøkelse med tillatelse fra myndighetene. Legen og de dømmende myndigheter har ingenting med menneskets jomfruelighet å gjøre, hverken mann eller kvinne. Det er en sak som gjelder menneskets verdighet. Ingen har denne retten, annet enn mennesket selv.

Dagliglivets demokrati

En av den egyptiske revolusjonens positive sider er at den har hjulpet til med å avsløre en del av det som er skjult i disse moralske forbrytelser under moralens navn. Vi trenger mer avsløring for å rense samfunnet fra seksuell og moralsk korrupsjon, slik økonomisk og politisk korrupsjon blir avslørt.

Kanskje noen menn med politiske muskler hevder at revolusjonens mål ikke er å dekke besudlede saker som gjelder sex. De hevder at revolusjonen kun engasjerer seg i sofistikerte saker som politikk, økonomi og valg.

Men en sann og virkelig revolusjon dekker alle sider ved livet: De politiske, økonomiske, sosiale, moralske, seksuelle, kulturelle og pedagogiske. Sex er en del av borgernes liv som enten kan bli «sofistikert» eller det kan trekkes ned, avhengig av ærlighet, verdighet, frihet og demokrati.

Demokrati er ikke bare frihet til å ytre seg i parlamentet eller media. Demokrati er daglig atferd mennesker oppdras i fra barndommen av, i hjemmet og på skolen, på gata og arbeidsplass, i kjærlighet og ekteskap.

Ærlighet og samvittighet starter å gro fra barndommen, med oppdragelse og utdannelse, som innebærer nyskaping og utvikling av den kritiske evnen til å avsløre myter og motsetninger i vitenskap, religion, sex, kunst og samfunn.

«25. januars-revolusjonen» fortsetter for å realisere revolusjonens mål som enda ikke er blitt realisert: Verdighet, rettferdighet, frihet. Kvinnene deltok i revolusjonen, og ofrer liv, blod, øyne og verdighet som pris for frihet, verdighet og rettferdighet. Men de politiske krefter, som kapret revolusjonen, vil ekskludere kvinnene og isolere dem under moralens og religionens navn.

Men tiden snur ikke tilbake. Og ingen makt kan knuse kvinnene, eller bedra dem i religionens og moralens navn. ■

Fra arabisk ved Walid al-Kubaisi

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 17.02.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid – klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL