Revolusjonen som frøs

Revolusjonen som frøs

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[hviterussland] – Sjivje Belarus, Sjivje Belarus! («leve Hviterussland!»), roper de kalde demonstrantene. Morgenen onsdag 22. mars stod flere tusen mennesker på Oktoberplassen, midt i Minsk sentrum. Under det gamle hvite og røde flagget – ikke presidentens grønne – roper de etter frihet («svoboda»).

I flere dager har de trosset det bitende kalde været, og flere har satt opp telt midt på plassen.

Været har kommet overraskende på de fleste hviterusserne. Mandag 20. mars skrev de største hviterussiske avisene at «naturen gjorde kontrarevolusjon» dagen før, da en kraftig snøstorm traff demonstrantene.

– Gud støttet det hviterussiske folket, sa den gjenvalgte presidenten, Alexander Lukasjenko, om det kalde været som hadde lagt seg over Minsk. – Ingen steder i Minsk var det så sterk snøstorm som på Oktoberplassen, sa presidenten.

Dagen etter varslet de hviterussiske tv-

stasjonene at temperaturen kom til å synke til ti minusgrader.

– Det er for kaldt i Hviterussland til å lage revolusjon, sier en av demonstrantene, Sergej (21) til Ny Tid.

Han forsøker å holde varmen ved å veive med det norske flagget.

– Vi ønsker bare å leve i et normalt land, som Norge. Presidenten lar oss ikke puste, sier han.

På tross av det kalde været fortsetter demonstrasjonen. En av de som nekter å forlate plassen er studenten Olga (19). Hun innrømmer at det ikke er sannsynlig at de kommer til å vinne kampen, men hun mener det er viktig at de klarer å bli hørt.

– Når vi står her, føler vi den samme varme følelsen som om vi hadde levd i et fritt land, sier Olga.

For de fleste hviterussere kom det ikke som noen overraskelse at mannen de kaller for «babka» (lille far) vant valget. Spørsmålet var heller hvordan han kom til å vinne. Kom han til å velge en «europeisk seier»», hvor han fikk rundt 53 prosent av stemmene, eller en «asiatisk seier», hvor han fikk rundt 90 prosent av stemmene?

Med 83 prosent flertall er det ikke noen tvil om hva han valgte.

– Vi trenger ingen revolusjon, vi vil bare leve i fred, sier en hviterussisk lærer, Maja Kacasevil (56), til Ny Tid. Hun er ikke alene.

De siste fire ukene har presidenten drevet en stor kampanje for «stabilitet». I stedet for bilder av presidenten, har store plakater av unge og gamle hviterussere preget bybildet. «For en fredelig framtid» eller «For en sunn framtid», har vært slagordene.

Dette har vunnet gjenklang i et samfunn som fortsatt er preget av 2. verdenskrig og Sovjet-

unionens sammenbrudd. Først de siste årene har befolkningen vokst til et folketall likt det før forrige verdenskrig.

– Vi trenger ikke vestlig demokrati. Vi trenger mat og et normalt liv. Det har presidenten klart å gi oss, sier Kacasevil.

Mange hadde ventet at Lukasjenko skulle slå hardt ned på demonstrantene. Han har imidlertid foreløpig latt demonstrantene være i fred, angivelig etter press fra Russlands president Vladimir Putin. Likevel har arrestasjonene av de opposisjonelle allerede startet, og demonstrantene påstod overfor Ny Tid at 400 opposisjonelle hadde blitt arrestert.

Opposisjonens hovedkandidat Alexander Milinkevisj ba igjen demonstrantene om å ikke gi opp håpet.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here