Emmanuel Macron: Révolution. XO Editions, 2016

Former French Economy Minister, founder and president of the political movement "En Marche !" and candidate for the France's 2017 presidential elections Emmanuel Macron looks on during a public meeting at the Palais des Sports in Lyon, on February 4, 2017. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Revolusjon i motvind


VG-kommentator Frithjof Jacobsen sier i boken Prosjekt statsminister at «moderne politikk ikke handler om å oppdra folket og søke tilslutning til ideologiske grunnsetninger, men om å søke å forstå hvilke svar folk ønsker å høre»

Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 2017-03-16
Révolution
Forfatter: Emmanuel Macron
Forlag: XO Editions, 2016,

VG-kommentator Frithjof Jacobsen sier i boken Prosjekt statsminister at «moderne politikk ikke handler om å oppdra folket og søke tilslutning til ideologiske grunnsetninger, men om å søke å forstå hvilke svar folk ønsker å høre». Målet blir å mene det samme som folk flest. Politikere kommer ikke til makten ved å lede; isteden skal de følge. Sosiale medier sprer fake news og hoster opp enkle løsninger folk flest vil høre. Som motstykke utgir ambisiøse politikere bøker der de prøver å løfte blikket, reflektere og fremstå som statsledere. Erna gjorde det i boken Mennesker, ikke milliarder, Jonas med I bevegelse – begge tydelig inspirert av Barack Obamas Å leve en drøm. I Frankrike utgir alle presidentkandidatene bok før hvert eneste valg. Derfor tar man dem med en klype salt og leser dem med et skjevt blikk. Den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron føyer seg til rekken av elegante historiefortellere. Han skriver mye om seg selv, om Frankrikes betydning i hans liv, men også om politikken han ønsker å innføre. Tittelen Révolution et modig valg i et land som vet hva nettopp dét innebærer. Hvilke hoder skal rulle i Macrons tilfelle? Finnes det overhodet noe i hans visjoner som kan minne om en fransk revolusjon?

Revolusjonær tradisjonell. Macron er en 39 år ung mann fra Picardie nord for Paris – gift med sin 24 år eldre ungdomsskolelærer, og far og bestefar til hennes barn og barnebarn. Allerede her er det et snev av noe revolusjonært. Franskmenn er ikke vant til slike presidentkandidater, selv om Sarkozys ekteskap med Carla Bruni og Hollandes eskapader med diverse filmstjerner har bidratt til å endre oppfatningen. Macron vil heller fremstå som den trygge, tradisjonelle mannen mange både kan kjenne seg igjen i og beundre: født inn i en middelklassefamilie, briljant på skolen, universitet og gjennom den nasjonale administrasjonsutdanningen. Herfra blir han håndplukket inn i finansdepartementets øverste sjikt, ansvarlig for å føre Jacques Attalis moderniseringsrapport i pennen. Deretter bærer det til Rothschild-banken hvor han sikkert tjener en liten formue, før han blir hyret inn i president Hollandes stab. Der briljerer han i en slik grad at han utnevnes som økonomiminister før han får et merkelig innfall og starter grasrotbevegelsen «På vei !». Med folkefinansiering bidrar mang en sympatisør med alt fra 1 til 7000 euro – …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal