I et stunt like før valget i USA iscenesatte en høyrepopulistisk skribent seg som punk- og performanceartist. Denne hijackingen fikk også artister og hipstere til å stemme på Donald Trump.

Julian Blaue

På et hipstergalleri i New York bader skribenten Milo Yiannopoulos i svineblod foran bilder av ofre for islamistisk terror. Han er naken – bortsett fra et par solbriller, gullkjeder og en caps med Trump-sloganet Make America Great Again . «This is the new punk. Republican is the new cool,» sa Milo om det «globaliseringskritiske» stuntet sitt.

Allerede før Trump ble valgt som USAs nye president, var denne iscenesettelsen av seg selv som maktkritisk rebell mot det etablerte en fornærmelse mot hele punk-ideen. Og da kuratoren hans betegnet stuntet som en «performance med kunsthistorisk sus», spyttet han i sin tur på kunstbegrepet. Dette var hverken kunst eller punk.

Milo Yiannopoulos bader i griseblod. FOTO: thegatewaypundit.com / Jim Hoft
Milo Yiannopoulos bader i griseblod. FOTO: thegatewaypundit.com / Jim Hoft

Punken ble født midt på 1970-tallet i London og New York, og var et undergrunnsfenomen: I England ble det formulert av unge arbeidsløse, i USA av intellektuelle outsidere. Felles for bevegelsene var antiestetikken samt provokative protester mot samfunnets urettferdige fordeling av goder og muligheter. I 2013 så jeg en utstilling på Metropolitan i New York ved navn «Punk – from Chaos to Couture». Her fremgikk det tydelig at denne antiestetikken er blitt high fashion i dag. I essayet jeg skrev om utstillingen, omformulerte jeg punk-mottoet no future og skrev punk has a future, punk is dead. Med dette prøvde jeg å uttrykke at punken er anti-establishment på en så essensiell måte at den ikke kan overleve klassereisen til det etablerte. Den må finne nye former dersom den skal overleve.

Et fanatisk massefenomen. Forklaringen min på det estetiske feltet kan overføres til det politiske feltet. Idealene til 1970-tallets punkere – kamp for minoriteter, rettferdighet og lik fordeling av goder – har ikke blitt til det politiske etablissementets idealer, slik Milo implisitt hevder når han glorifiserer Trump. Heller ikke før valget var Trumps politisk ukorrekte protest mot disse idealene en outsiderholdning, the new cool eller punk. Republikanernes kampanje var hele tiden et fanatisk massefenomen. Det paradoksale ved den nye presidenten – som selv iscenesatte seg som punk uten å bruke ordet – er at han klarte å innbille tilhengerne at både han og de selv var oversett. Når underdogens rasistiske fordom plutselig representerer flertallet, blir den til massemorderisk gift. Hitler viste at underdogen kan bli en forbryter mot menneskeheten når han får makt – i kraft av sine underdog-holdninger, og ikke forkaster dem som politisk leder. Alle ekte punks har en anelse om at klassereisen ikke er mulig, og prøver derfor å sette seg imot populariseringen av sine holdninger, eller de gir opp å være punk.

I visse tilfeller, når det er absolutt sikkert at man bare er del av et bittelite kunstnerisk mindretall, kan det være ekte punk å holde opp et nazispeil foran samfunnets ansikt, eller å utfordre det med en provokativ fascismeflørt. Det skjedde da Sid Vicious flashet hakekors. Selv har jeg formulert politisk ukorrekte ting i subkulturelle performances, men jeg innså at jeg ville feile så snart et større publikum ville applaudere i stedet for å fordømme stuntene mine. Hensikten var til syvende og sist å gi de protesterende anledning til å formulere viktigheten av moral og etikk. Fremgangsmåten kan også ha en lynavlederfunksjon, som forhindrer at noen kan iscenesette seg som undertrykt av et «politisk korrekt etablissement», slik Trump-tilhengerne gjorde. Men når man blir mer anerkjent, må man i punkgudens navn stoppe dette dialektiske racet. For i kombinasjon med masser og makt er det umoralske ikke bare patetisk, men en voldsforbrytelse. Trump og Milo har hverken tatt avstand fra sine holdninger eller protestert mot at de ble godtatt av et flertall. Tvert om – deres paradoksale underdog-iscenesettelse gikk jo nettopp ut på å forføre massene.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.