INTERVJU: Den tyske forfatteren Renate Feyl bruker en historisk, adelig skilsmissesak i sin siste roman.

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2020-03-01

NY TID treffer Renate Feyl til intervju i restaurant Nolle, med lokaler under S-Bahn like ved Friedrichstrasse stasjon i Berlin Mitte. Interiøret hensetter oss til historiske omgivelser fra 1920-tallet. Men vi skal enda lenger tilbake – til midten av det 19. århundre:

– Tittelen på fjorårets roman Die unerlässliche Bedingung des Glücks (“Lykkens ufravikelige betingelse”) er tatt fra et brev fra den senere berømte Ferdinand Lassalle til grevinne Sophie von Hatzfeldt der han skriver: «De er mine tankers alfa og omega. De er min lykkes første og ufravikelige betingelse.» En bok med en eksplosiv blanding av romantikk og politikk?

– Det kan man trygt si. Lassalle ble den gang revolusjonær gjennom å representere grevinnen i skilsmisseprosessen. Lasalle var tjue år gammel, en fattig og ukjent student. Grevinnen hadde ikke funnet noen som ville ta saken og kjempe for skilsmisse i retten: Hennes mann var mektig og en av de rikeste mennene i Tyskland. Men Lassalle påtok seg arbeidet, selv om han ikke var jurist.

– I skilsmisseprosessen ble rettssalen en scene som gjorde Lassalles mot og hans talekunst berømt. I revolusjonsåret 1848 holdt han en seks timer lang tale der han viste hvordan mannen i tjuefem år hadde tråkket på sin kone i dette adelige ekteskapet. Grev Hatzfeldt var systematisk utro, nektet sin hustru å ha kontakt med barna og fratok henne formuen. Lassalle malte fram denne djevelske ektemannen så overbevisende at han fikk folk med seg. Han anklaget ikke bare Hatzfeldt, men maktforholdene i samfunnet. Dette var begynnelsen på hans karriere som agitator. Tidligere hadde ingen turt å snakke sånn.

– Og det nye kjærlighetsforholdet var uten sex?

Abonnement kr 195/kvartal

– Lassalle forelsket seg i grevinnen ved første blikk – det var en coup de foudre. Men han var tjue år yngre og ville ikke bekjenne sine følelser som en konfirmant. I stedet beviste han sin kjærlighet ved å forsvare grevinnen i rettssaker som pågikk i syv år. Lassalle var grenseløs og overmodig; Sophie ga ham motstand og harmoni. Han var som et lyn, og hun var lynavlederen. I samtalene hadde de mange lykkelige stunder. Lassalle hadde heller seksuelle forhold til andre kvinner.

Finansierte sosialdemokratisk bevegelse

Og skilsmisseprosessen førte til kampen for …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?