Redd for nye røverstater

Frankrike ruster opp.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er sikkert og visst at USA og Frankrike er helt uenig om Irak. Men de tenker ganske likt om andre ting.

I løpet av de neste tre årene skal det franske forsvaret få nye forsyninger av krysserraketter og luft-til-bakke-raketter. Det dreier seg om krysserraketten Scalp EG; et konvensjonelt våpen med en rekkevidde på mellom 400 og 600 kilometer som vil bli båret av flyene Mirage og Rafale, blant annet utplassert på hangarskipet Charles de Gaulle.

Scalp EG vil bli tatt i bruk allerede neste år. I 2007 vil arsenalet av raketter bli utvidet med den såkalte ASMP-A, en luft-til-bakke-rakett planlagt med atomstridshoder og med en rekkevidde på mellom 300 og 400 kilometer.

Det interessante med alt dette, er hvorfor Frankrike plutselig må investere milliarder av euro på nye våpen, som kommer i tillegg til den allerede planlagte raketten M.51 med en rekkevidde på 6000 kilometer. Svaret er: røverstater. Som USA, frykter også Frankrike at et økende antall stater etter hvert vil få lagre av abc-våpen. Konkret dreier det seg om et trettitalls land som Frankrike oppfatter har skaffet seg, eller er i ferd med å skaffe seg, masseødeleggelsesvåpen.

Som USA mener Frankrike at de viktigste – og dermed farligste – av disse landene er Nord-Korea, Syria og Iran. I tillegg legger de på Saudi-Arabia, som amerikanerne ikke spesifikt blinker ut.

Dette er land som ligger i såkalte «trøblete» soner. I tillegg ligger de langt nærmere Frankrike enn USA. Det er derfor viktig at Frankrikes «avskrekkende virkning» er troverdig, heter det i Paris. Det har ført til anklager om at landet legger seg kloss opp til USAs strategiske tenkning, som blant annet kommer til uttrykk i Nuclear Posture Review fra 2001.

USA satser på «mininukes» for å gjøre forsvaret sitt mer fleksibelt. Frankrike satser på mer av det de har fra før, men bedre våpen. Begge frykter den dagen da de – og noen få til – ikke lenger er alene om å ha atomvåpen. Og begge ruster opp i en verden som ikke ble slik de trodde etter 1989.

110 Scalp-raketter av totalt 450 er allerede levert til det franske forsvaret. De koster 850.000 euro pr. stykk. Storbritannia har også kjøpt 900 slike raketter. De har allerede testet dem i praktisk krig; i Irak. Også Italia, Hellas, De Forente Arabiske Emirater og Qatar har kjøpt slike raketter.

Og hva mere er: Også USA er interessert. For Scalp EG treffer målene i ett hundre prosent av tilfellene, med en presisjon som kan måles på meteren. Og det er mer enn hva USAs egen krysserrakett, Tomahawk, klarer.

Det samme gjelder ASMP-A-raketten, som tester har vist ikke avviker mer enn ti meter fra målet i løpet av lufttraseen på 300-400 kilometer. Tilsammen har ASMP-A-programmet en kostnad på 1.4 milliarder euro.

Frankrike ruster altså betydelig opp, noe ikke minst amerikanerne må være fornøyd med. Men, sier franskmennene, det er en stor forskjell mellom amerikanerne og oss. For der USA sier de ikke vil utelukke førstegangsbruk, sier Frankrike de vil beholde den gamle doktrinen om ikke-bruk. Det betyr at atomvåpen bare vil bli brukt dersom Frankrike blir angrepet. Noe som kanskje er en garanti, og kanskje ikke.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here