Bestill høstutgaven her

Redd for den iranske atombomben?

Den mest selvinnlysende politiske sannheten i Israel for øyeblikket gjelder Iran: Iran er Israels dødelige fiende og ønsker å ødelegge Israel – Israel må derfor ødelegge Irans slagkraft først.

Jeg HATER selvinnlysende sannheter. Idealer kan være selvinnlysende. Politiske utsagn er det ikke. Når jeg hører om en selvinnlysende politisk sannhet, tviler jeg øyeblikkelig på den.

Ettersom det at Iran er en dødsfiende som ønsker å ødelegge Israel er selvinnlysende, er atomavtalen som er undertegnet mellom Iran og de fem medlemmene av Sikkerhetsrådet (pluss Tyskland) forferdelig. Rett og slett forferdelig. Israel burde ha beordret amerikanerne til å bombe Iran til pinneved for lenge siden. Om det usannsynlige hadde skjedd at USA ikke adlød Israel, burde Israel ha atombombet Iran selv – før Irans gale, fanatiske lederne fikk mulighet til å utslette Israel først.

Alt det ovennevnte er angivelig selvinnlysende sannheter. Etter min mening er det derimot det reneste sludder. Det er ingenting som er det minste selvinnlysende ved disse «sannhetene». De har ikke noen logisk fundament i det hele tatt. De har ikke noe som helst geopolitisk, historisk eller faktisk grunnlag.

Napoleon sa en gang at om en ønsker å forstå et lands adferd, så må en se på kartet. Geografi er viktigere enn ideologi, uansett hvor fanatisk den måtte være. Ideologier forandrer seg med tiden. Det gjør ikke geografien. Det mest fanatisk ideologiske landet i det 20. århundret var Sovjetunionen. Sovjetunionen avskydde forgjengeren – tsar-Russland – og ville også ha avskydd etterfølgeren, Putins Russland. Men sannelig – tsarene, Stalin og Putin førte i det store og hele den samme utenrikspolitikken. Karl Marx må jo snu seg i graven.

Historiske bånd. Da bibelens israelske folk ble født, var Persia allerede et sivilisert land. Kong Kyros sendte «jødene» til Jerusalem og grunnla det som kan kalles «det jødiske folket». Han blir husket i jødisk historie som en stor velgjører.

Da staten Israel ble grunnlagt i 1948, så David Ben-Gurion på Iran som en naturlig alliert. Det kan høres merkelig ut nå, men for ikke så lenge siden var Iran faktisk det mest Israelvennlige landet i Midtøsten.

Geografi er viktigere enn ideologi, uansett hvor fanatisk den måtte være.

Ben-Gurion var realist tvers igjennom. Ettersom han på ingen måte hadde til hensikt å slutte fred med araberne – en fred som ville ha hindret den opprinnelig lille staten Israel fra å stadig ekspandere – var han på utkikk etter allierte utenfor den arabiske verden.

Da han så på kartet (ja, han hadde stor tro på kart), så han at de muslimske araberne var omgitt av flere ikke-arabiske eller ikke-muslimske enheter. Det var de maronittiske kristne i Libanon (ikke muslimer), tyrkerne (muslimer, men ikke arabere), kurderne (muslimer, men ikke arabere), Iran (muslimer, men ikke arabere), Etiopia (verken muslimer eller arabere) og flere. Da han så dette, klekket Ben-Gurion ut en stor plan: et «periferiens partnerskap» – en allianse mellom alle disse gruppene som omga den arabiske verden, og som følte seg truet av den fremvoksende panarabiske nasjonalismen til Gamal Abd-al-Nasser og andre sunnimuslimske land.

En av dem som var mest entusiastiske overfor denne ideen, var sjahen av Iran, som ble Israels beste venn. «Kongenes konge» var en brutal diktator, og var hatet av storparten av sitt folk. Men for mange israelere ble Iran deres andre hjem. Teheran ble et mekka for israelske forretningsfolk, og noen av dem ble svært rike. Eksperter fra den israelske sikkerhetstjenesten Shabak trente sjahens forhatte hemmelige politi Savak. Høytstående israelske militære reiste fritt gjennom Iran til irakisk Kurdistan, der de trente kurdiske Peshmergastyrker i deres kamp mot Saddam Husseins regime. (Sjahen drømte selvsagt ikke om å gi sin egen kurdiske minoritet frihet.)

Brudd. Dette israelske-iranske paradiset tok en brå slutt da sjahen gjorde en avtale med Saddam Hussein for å berge tronen sin – til ingen nytte. Radikale sjiageistlige, som var svært populære, styrtet sjahen og etablerte den sjiamuslimske republikken i 1979. Israel var dermed ute av bildet.

Forresten var det en annen del av «periferien» som også brøt ut. I 1954 planla Ben-Gurion og hærsjefen hans Moshe Dayan, å angripe Libanon og etablere et pro-israelsk maronittisk diktatur der. Den daværende israelske statsministeren Moshe Sharet – som visste litt om den arabiske verden – satte en stopper for dette eventyret, som han anså for å være idiotisk. Tretti år senere ble Ben-Gurions plan allikevel gjennomført av Ariel Sharon – en annen kunnskapsløs figur – med katastrofale følger.

I 1982 invaderte den israelske hæren Libanon. I tråd med planen innsatte den en maronittisk diktator – Basheer Jumayil – som undertegnet en fredsavtale med Israel og kort tid etter ble myrdet. Sjiaene som befolker den sørlige delen av Libanon, ønsket den israelske hæren hjertelig velkommen fordi de trodde den ville hjelpe dem mot sunnimuslimene og så trekke seg tilbake. Jeg var et øyenvitne: Da jeg kjørte alene i min sivile bil fra Metullah i Israel til Sidon på den libanesiske kysten, passerte jeg flere sjialandsbyer og hadde problemer med å fri meg (fysisk) fra innbyggernes omfavnelser.

Men da det gikk opp for sjiaene at israelerne slett ikke hadde til hensikt å forlate området, startet de en geriljakrig mot dem. Slik oppsto Hizbollah, som ble en av Israels mest effektive fiender – og en alliert av sjiaregimet i Iran. Men er sjiaregimet i Iran en slik dødelig fiende av Israel? Det tviler jeg på.

Våpenhandelen. Da den religiøse fanatismen i Iran var på sitt høydepunkt, skjedde det noe pussig. Det ble kjent som «Iran-Contras»-affæren. Noen konservative i Washington DC ønsket å bevæpne høyreopprørere i venstrestyrte Nicaragua. Amerikansk lov forbød dem å gjøre noe slikt i åpenhet, så de vendte seg til Israel (hvem ellers?).

Dagens iranske ledere er kanskje fanatikere, men de er ikke suicidale.

Israel solgte våpen til de iranske ayatollaene (ja, faktisk!) og ga det økonomiske overskuddet til våre venner i Washington, som overførte pengene ulovlig til de nicaraguanske høyreterroristene, som ble kalt «Contras».

Moralen i denne historien: Når det var formålstjenlig, hadde ayatollaene ingen betenkeligheter med å gjøre avtaler med den «lille Satan» Israel.

Iran trengte våpnene Israel sendte dem fordi de kjempet en krig mot Saddam Husseins Irak. Det var ikke den første. I mange hundre år fungerte Irak som et bolverk mot Iran for den arabiske verden. Irak har en stor sjiamuslimsk befolkning, men de irakske sjiaene er arabere, og de hadde og har fremdeles ingen reell sympati for sine sjiatrosfeller i Iran.

Israel hjalp Iran i den krigen fordi Israel fryktet Saddam Hussein. Derfor hjalp Israel med å overbevise USA om å invadere Irak. Invasjonen ble en stor suksess: Irak ble ødelagt, og det historiske bolverket mot Iran forsvant. Så det var Israel som hjalp til med å fjerne den viktigste hindringen for Irans hegemoni i Midtøsten.

Ikke suicidale. Høres dette tullete ut? Det er tullete. Ben-Gurions store plan er snudd på hodet. For øyeblikket er den «periferien» som består av Libanon og Iran, støttet av Tyrkia, Israels dødsfiende, og sunniblokken bestående av Saudi-Arabia, gulfstatene og Egypt er Israels åpne eller halveis hemmelige allierte.

Her hører jeg den utålmodige leser rope: «Kutt ut pisspreiket, hva med atomtrusselen? Hva med de gale ayatollaene som kan skaffe seg atombomber og tilintetgjøre Israel?»

Vel, jeg er ikke redd. Selv om Iran får sine atombomber, kommer jeg til å sove godt. Hvorfor – for Guds (eller Allahs) skyld? Fordi Israel er velutstyrt med atomvåpen og har evnen til å slå kraftig tilbake. Å bombe Israel ville bety utslettelse av Iran – den mangetusenårige sivilisasjonen, den stolte arven etter utallige filosofer, kunstnere, poeter og vitenskapsfolk. (Ordet «algoritme» er avledet av navnet på den persiske matematikeren al-Khwarizmi).

Dagens iranske ledere er kanskje fanatikere (jeg tviler på det), men de er ikke suicidale. Det er ingen ting som tyder på det. Tvert imot virker de i høy grad å være praktiske folk.

Så hvorfor skriker de slik mot Israel? Fordi målet deres er å bli den dominerende makten i den muslimske verden, og å forbanne Israel er den opplagte måten å bli det på. Så lenge Israel ikke slutter fred med palestinerne, vil de arabiske og muslimske massene hate Israel. Irans nåværende ledere er veldig flinke til å forbanne Lille Satan.

Eksperter melder at islam i det siste har tapt styrke som den viktigste kraften i Iran, mens iransk nasjonalisme har fremgang. Kyros-kulten, som er 1200 år eldre enn Muhammed, vinner terreng.

Atomangrep usannsynlig. Etter at atombomben ble oppfunnet, har ingen land med kjernevåpen blitt angrepet. Å gå til angrep på et land med slike våpen betyr ganske enkelt selvmord. Ikke engang mektige USA («Store Satan») våger å angripe vesle Nord-Korea – et land som opptrer som alt annet enn irrasjonelt når det anstrenger seg for å få sin egen atomstyrke.

Så jeg kommer til å sove godt selv om Iran blir en atommakt. Men muligens med ett øye på gløtt.

avnery@actcom.co.il
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte