Bestill høstutgaven her

Redd Assange, redd demokratiet

The Secret power: Why they want to destroy Julian Assange and WikiLeaks (Il potere segreto: Perché vogliono distruggere Julian Assange e WikiLeaks)
Forfatter: Stefania Maurizi
Forlag: Chiarelettere (Italia)
RETTFERDIGHET: Mens USAs utleveringsbegjæring av Assange skal behandles i nok en rettsrunde, kjemper Assange fortsatt en kamp for demokratiet og journalistisk integritet.

«Jeg vil leve i en verden som sender krigsforbrytere i fengsel, og ikke fengsler dem som har mot til å varsle om forbrytere eller journalister som avslører forbrytelsene», skriver Maurizii boken The Secret Power.

Boken ble utgitt på Chiarelette forlag i sommer og ble utsolgt umiddelbart. Nå har den kommet i et nytt opplag, også som e-bok. Men vil utgivelsen, interessen og engasjementet fra leserne være nok til at Julian Assange, WikiLeaks’ grunnlegger som avslørte myndighetenes hemmeligheter, unngår livstids fengsel i USA?

En bitter sannhet

Maurizi bringer flere bitre sannheter frem i lyset, men den bitreste av dem alle er det faktum at et demokratisk samfunn ikke finnes, og at Assange har vært ufri helt siden den første WikiLeaks-avsløringen. Det er ikke overraskende at den britiske filmregissøren Ken Loach i bokens forord skriver «dette er en bok som vil gjøre deg skikkelig forbannet». Det vil den. Nettopp fordi boken ikke gir noe rom for tvil.
Stefania Maurizi er en gravejournalist som har jobbet tett med Assange og WikiLeaks helt siden de kontaktet henne i 2009, da de trengte en journalist til å verifisere lekkede dokumenter relatert til Italia, og få hjelp til å vurdere hvor stor interesse dokumentene ville vekke hos det italienske folket.
På den tiden jobbet Maurizi for L’Espresso og La Repubblica, nå . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

melita.zajc@gmail.com
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Utfordrende klima-nøkternhet

ØKOLOGI: Vi trenger slike stemmer som Holly Jean Buck, som kritiserer ønsketenkning – nettopp for å hjelpe frem en håpefull, seriøs og langvarig klimakamp, hinsides all lettvint optimisme.

Den omfattende selvisolation

COVID19: SARS i 2003, fugle-influenza i 2005, MERS i 2012, Ebola i 2014, kombineret med finanskrise, massive flygtningestrømme, og revolutioner i Mellemøsten og Greta Thunbergs skingre dommedagsrøst, havde i vid udstrækning immuniseret befolkningen mod noget så abstrakt som Covid19.

Vi kalder det for prekariat

ARBEIJDE: Det prekære arbejdsliv er måske tillokkende med dets frihed og fleksibilitet. Men med det prekære kommer også det ukontrollable, uforudsigeligheden og manglen på rettigheder. Det prekære arbejde er blevet udbredt i et fag som journalistikken. Ikke desto mindre fristes jeg stadig af de fleksible opgaver, af fornemmelsen af omskiftelighed, frihed nærmest.

En stadig krypende ensomhetsfølelse

ISOLASJON: Akutt ensomhet treffer så vel vinnere som tapere. Daniel Schreiber går innom en rikholdig eremitt-litteratur – som Thoreaus Walden og Defoes Robinson Crusoe. Men hva betyr sosial tilbaketrekning i dag – enten den er yrkes- eller pandemibetinget?

Kan teknologievolusjonen bringe oss ut av uføret?

ESSAY: I dag er ekstremtilstanden en annen enn i etterkrigstiden, da Sartre og Heidegger skrev om angst og autentisistet. Den eksistensielle trusselen ligger i dag først og fremst i en usikker planetær fremtid.

En besvergelse mot nyfascisme

KAPITALISME: Dreier kampen seg ikke nå om retten til ikke å bli utbyttet, men retten til å få lov til å delta? Det er mye som er verdifullt i Mikkel Bolt Rasmussens korte bok om fascismens mulige tilbakekomst i dagens verden – men den er svak med tanke på empirisk dokumentasjon.

Fascismens æstetiske fremtrædelsesformer

FASCISME: Denne manifesterer sig ikke nødvendigvis gennem massespektakler og revolutionære brud, og den er ikke et primært europæisk fænomen. Men gerne et produkt af politiske kriser i de moderne kapitalistiske stater.

Senfascismen er her

KAPITALISME: Vestens «tynde» fascisme, som Bolt analyserer, er der især, fordi der p.t. ikke er andet. Hvad der dog ikke udelukker, at den en dag vokser sig lige så «tyk» som den russiske og kinesiske fascisme.

Økologi er legende alvor

ØKOLOGI: Pinguins nystartete grønne serie præsenterer gamle og nye bøger, der ændrer på måden vi tænker og taler om den levende jord. Du befinder dig i masseudryddelsens tidsalder, men filosoffen Martin Heidegger bringer os her på sporet af det som vi har brug for.

Den israelske mentalitet og samfundets militaristiske undertoner

ISRAEL: To svenske forfattere skildrer menneskerne i den israelsk-palæstinensiske konflikt i en stor reportagebog.

Verdens beste katolikker?

CANADA: Med funnene av barnegraver i Canada gjør kanadierne irene rangen stridig som «verdens beste katolikker». Barn fra First Nations ble regelrett stjålet, innesperret i isolasjon, påtvunget en fremmed kultur, et fremmed språk, utsatt for seksuell mishandling og alminnelig vanskjøtsel.

Kampen står mellom karbofascismen og økososialismen

KARBONFASCISME: Klimaendringene legger til rette for økonomisk spekulasjon og politisk posisjonering. Mot korrupsjon må vi forberede oss ikke bare på unntakstilstand, men på klimakrig mot erklærte fiender, skriver Marc Alizart.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte