Bestill høstutgaven her

Raus film om et livskraftig protestgymnas

Opprørsskolen
Regissør: Elsa Kvamme
(Norge, Sverige, Danmark / USA)

Et dristig, norskfødt eksperiment gjorde mistrodd sekstitallsungdom til gymnasledere med påvirkningskraft langt utover landegrensene.

Filmen om Forsøksgym favner langt mer enn fargerike tilbakeblikk på ungdomshippier i selvsikker utfoldelse. Tidligere elever av ulike slag forteller at det først var her de kom i kontakt med det som skulle bli deres plass i livet. Samtlige omtaler varmt sin tid ved skolen, blant andre bandmedlemmer i Jokke og Valentinerne, multikunstneren Joachim Nielsen og hans medelever, som Gunnar «Goggen» Andersen og andre gjengangere i Nielsens fabulerende og satiriske tegneserieunivers.

Likefullt er det presentasjonen av datidens normer – og den dertil hørende motstanden mot disse – som gir størst tyngde til Elsa Kvammes dokumentar: Forsøksgym som et livskraftig eksperiment, som for å bli til måtte sprenge seg igjennom muren av konvensjonalisme som preget denne epoken. Opprørsskolen lar oss møte et Norge på sent sekstitall, hvor de voksne sitter pent og pyntelig ved det oppdekkede kaffebordet og utøver nøye kontroll med hva som sies og hvem som sier det – en strømlinjeformet generasjon som sørger for at utdanningssystemet er tilsvarende stramt og striglet.

Demo for skole

Inn fra venstre kommer ungdomsopprør og tanker om at det å studere bør være noe langt mer enn å sitte musestille på en terpeskole – rak i ryggen og med hendene foldet på pulten. Kvamme tar oss tilbake til en tid hvor voksnes tro på at ungdommen selv kunne tilegne seg kunnskap praktisk talt ikke eksisterte. Ja, selve aldersgruppen var suspekt.

De voksne sitter pent og pyntelig ved det oppdekkede kaffebordet og utøver nøye kontroll med hva som sies og hvem som sier det.

Dokumentaren viser denne foruroligende fordømmelsen av og mistillit . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte