Rapper for demokrati

Han er en rapper på Dombås. Nå har Norge stemt Heizar til finalen i Rapvalg 2011. UDI vil kaste artisten ut, men først skal han få unge til valgurnene 12. september.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.09.2011

Rapvalget. På asylmottaket på Dombås har Heizar lært seg å produsere musikk på en pc. Med den fengende låta «It’s Another Day» har han klart å engasjere norsk ungdom gjennom årets Rapvalg.

– Jeg lager musikk for å holde meg motivert og oppegående. Jeg vil satse – først som artist og siden som producer, sier Heizar til Ny Tid.

Den 8. september står han som en av 13 finalister på scenen under årets Rapvalg på utestedet Blå i Oslo. Låta «It’s Another Day» har blitt stemt fram til finalen blant 64 utvalgte sanger fra hele landet. I august ble det klart at Heizar var stemt videre fra de 28 i semifinalen.

Rapvalg skal få flere unge til å stemme 12. september, samt sørge for at deres stemmer blir hørt. Unge artister har sendt inn låter med samfunnsrelaterte temaer, og så er det opp til publikum å stemme fram sin favoritt. Artistene har selv måtte kjempe, som politikere, for å bli hørt – gjennom å drive valgkamp for sin sang.

Og det har Heizar, eller Abdulrazaq Rage som han egentlig heter, klart. Heizars låt forteller historien om livet hans så langt, om hva han mener vi må gjøre for å lege jorden og vårt forhold til hverandre.

– Tiden på mottaket har jeg forsøkt å bruke til å lære noe, og ved siden av skolen har YouTube vært min venn. Musikken har gitt meg en retning i livet, et mål, forteller han.

Drev valgkamp

Abdulrazaq Rage forteller at han har vært foreldreløs siden han var ti år gammel og at han kom til Norge for tre år siden, som flyktning fra Øst-Afrika. Han sier han er 20 år gammel, men Utlendingsdirektoratet mener han er sju år eldre. Nå har UDI fattet utvisningsvedtak mot han.

– De ga meg en alderstest og fortalte meg at jeg er 26 eller 27 år. Jeg kjenner en som er på samme alder som meg som ble fortalt at han er 30. Det er utrolig frustrerende å bli fortalt at du har en alder når du vet at det ikke er sant, sier Rage oppgitt.

I desember i fjor fikk han avslag på asylsøknaden – på grunn av alderen hans. Med hjelp fra advokaten sin, Sjur Skjævesland, har han anket avgjørelsen. Han håper Norge som demokratisk land kan finne plass til han også etter kommunevalget.

Heizar selv ble svært overrasket over at norsk ungdom har stemt ham fram til finalen i Rapvalg 2011.

– Det er helt utrolig at jeg har kommet til finalen. Jeg er ikke noe kjent, så jeg trodde ikke så mange ville stemme på meg. Men jeg lagde noen flyers, delte de ut etter opptredener og hang de opp på butikker i Bergen, Oslo, Haugesund og Dombås. Jeg har også brukt nettet mye. Det blir som Gud vil, det som står skrevet er din skjebne.»

På Rapvalgs egne nettsider beskriver han hva det ville bety for han å vinne musikkvalgkonkurransen den 8. september:
«Hvis jeg vinner denne konkurransen, vil det forandre livet mitt. Jeg er klar til å reise meg og hjelpe fattige, for jeg har selv vært der, og jeg kan ikke glemme hva jeg har sett.»

Utdrag fra «It’s Another Day»:

«I was born in the ghetto,
Raised by the rebels,
Never knew my dad even though i was abandon,
I was three years old when my pap got killed….

I cant swear more though i did loose my mama,
And ever since then i don’t wanna care more
Life is like a code a puzzle to be solved,
My brothers my sisters the weather is too cold…

When ur looking at me,
I got a question for you,
Can you see yourself ?»

Heizar

Fra ungdommen…

Norsk ungdom svarer terroristen med økt engasjement – virkemiddelet er musikk!

Inspirere. I begynnelsen av året, lenge før 22. juli og terroren, inviterte Rapvalg ungdom fra hele landet til å levere rap- eller sangtekster med politisk eller samfunnsrelatert budskap. Intensjonen med prosjektet var å inspirereheizar ungdom til å engasjere seg og å bruke stemmen, både den fysiske og stemmeseddelen. Og som de spurte fikk de svar.

Produksjoner med tekster på norsk og engelsk, om alt fra barnemishandling, barnevernet, krig og solidaritet til datalagringsdirektivet og Janteloven strømmet inn. Nå står 13 unge soloartister og grupper fra 13 år og oppover i finalen som går av stabelen 8. september.

– Statistikken viser at det er veldig få mellom 18 og 26 som benytter seg av stemmeretten sin. Enten fordi de ikke vet hva de skal stemme på, eller at de ikke er engasjert i det hele tatt. Vi prøver å gi de innsikt og vise at de kan bruke rappen som talerør til å nå politikerne, sier Kelechi Eribe.

Han er en av koordinatorene for årets Rapvalg. Konkurransen oppstod i 2009 som et prøveprosjekt i forbindelse med stortingsvalget. Den gang deltok 23 unge rappere i konkurransen. Duoen Arshad og Kaveh vant med låta «Mitt land». I år er antall deltakere 64 og det har vært over 30.000 besøkende på nettsidene. Foruten æren og publikums gunst får vinnerlåta kr. 50.000,-.

– Vi har finalister fra Bergen, Kristiansand, Trondheim og Oslo, og områdene rundt, så vi vil gjerne at de skal engasjere folk i sitt nærområde. Det er et mål at ungdom skal ta mer del i politikken, det er det som er det langsiktige målet, og at de, når de er ferdige med konkurransen, prøver å engasjere annen ungdom til å bruke stemmeretten sin, uttaler Eribe i Rapvalg 2011.

I juryen i Rapvag-finalen sitter blant andre Mr. Stian Sicky fra Kingsize.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 02.09.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer