Rådgivende folkeavstemning

Så er vi i gang igjen. Jeg trodde at jeg skulle slippe å forsvare oss samer mot Olav Gunnar Ballos beskyldninger, men han har ingenting lært, samtidig som han tror han kan fortsette med sine utfall uten få noe tilsvar. Jeg har sagt det før, men kan gjerne gjenta at rasister skal man ikke la […]

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Så er vi i gang igjen. Jeg trodde at jeg skulle slippe å forsvare oss samer mot Olav Gunnar Ballos beskyldninger, men han har ingenting lært, samtidig som han tror han kan fortsette med sine utfall uten få noe tilsvar. Jeg har sagt det før, men kan gjerne gjenta at rasister skal man ikke la seg forskrekke av, men heller ikke håpe på forbedring fra.

Nu er det igjen Finnmarksloven som forstyrrer nattesøvnen for ham. Igjen har han grepet fatt i denne loven og da får han åpen mikrofon: «En folkeavstemning må vi få i Finnmark før loven blir vedtatt i Stortinget. Vi må få ivaretatt våre demokratiske rettigheter. Justiskomiteen gir udemokratiske rettigheter til et mindretall. Justiskomiteen er lukket. Ingen får vite hva som blir forhandlet der. Jeg har ikke lov til å fortelle hva jeg opplevde, men jeg er rystet. Sametinget er alene, det er ingen opposisjon. Det er helt forferdelig.» Sånn omtrent lød det over radioens sending i dag den 31.03.05.

Man skulle kunne forvente at også Ballo var klar over at Sametinget er det eneste talerør for samene når de skal ha noe behandlet i offentlig fora. Hittil har ingen behøvd å spørre samene om godkjenning uansett hva man enn ville foreta seg. Samene hadde ingen valgte talsmenn til å ivareta sine rettigheter. At samene i dag har valgte representanter til å ivareta samiske interesser er ikke takket være Ballo og hans likesinnede, snarere tvert imot.

Olav Gunnar Ballo burde vel egentlig vært utestengt fra denne diskusjonen i det hele tatt. Han har vist sine rasistiske holdninger for offentligheten før. Jeg var for noen år siden tilstede på et informasjonsmøte i Alta der denne loven var tema. Ballo satt i panelet og hadde flere innlegg der han skrek ut sine angrep mot samene, og sa «hvis vi ikke stanser samene vil her flyte blod». Dette er fritt gjengitt etter hukommelsen. Hva han forventet skulle utløse dette blodbadet kunne et hundretalls mennesker i salen sjøl finne ut.

Denne episoden er vel grunnen til at han ble innvalgt til Stortinget høsten 1997. Lederne i Alta Arbeiderparti anbefalte sine medlemmer og potensielle velgere å stemme på Ballo – han var den beste de kunne få til å representere dem. Men når Ballo mener at han ikke lenger er enig med AP må jo det bety at disse har forandret mening siden høsten 1997.

Nei, folkeavstemning skal vi ikke ha. Det var ikke finnmarkingene – ikke Olav Gunnar Ballo – som krevde retten til ressursene i Finnmark, det var det samiske folk, gjennom Altakampen, og spesielt de som satt i sultestreik vi kan takke for det. Uten dette ville fylket vært totalt forbrukt. Ballo var politiker på lokalt plan, men han gjorde ingen anskrik da Staten solgte hele fylkets umatrikulerte grunn til et nyopprettet organ kalt STATSKOG S/L, som er et halvprivatisert selskap med sitt eget styre og økonomi.

Ruth Rye Josefsen, Finnmark

---
DEL

Legg igjen et svar