Qatar-Norge-avtale i vasken

I lengre tid har Norge stått klar til å sende en offiser til en amerikansk base i Qatar for å assistere USA. Men Norge og Qatar ble ikke enige om en avtale.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Tidligere i høst skrev Ny Tid at Norge hadde intensjoner om å sende en offiser til en amerikansk base i Qatar som en del av Operation Enduring Freedom. Kun formaliteter skal ha gjenstått før offiseren skulle være på plass og bistå amerikanerne.

Denne uken opplyser imidlertid Forsvarets Overkommando at det ikke blir noe av den norske militære debuten i det lille landet ved den Persiske Golf.

– På grunn av at vi ikke har oppnådd en tilfredsstillende avtale med Qatar, blir det ikke noe av at vi sender en offiser til basen i Qatar likevel, sier pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvarets Overkommando.

Tilbud

Den norske offiseren var allerede utpekt og skulle være et ledd i kommandokjeden i Regional Air Movement Control Center (RAMCC), et amerikansk hovedkvarter for styring av flyaktivitet og lufttransport i regionen.

Aamoth vil ikke ut med navnet på den norske offiseren, men forteller at offiserens gradsnivå ligger på kaptein/major.

Det har ikke lykkes Ny Tid å finne ut hva det konkret er som gjorde at avtalen mellom Norge og Qatar strandet. Men det ville vært første gang at Norge hadde plassert militært personell i landet, som stikker ut som en halvøy fra Saudi Arabia.

– Vi tilbød vår mann til RAMCC fordi Norge er en del av koalisjonen i Operation Enduring Freedom, forklarer Aamoth.

Krigsøvelse

Han sier til Ny Tid at han ikke kjenner til hvilken amerikansk base i Qatar som huser RAMCC. Men det er ikke usannsynlig at det dreier seg om As Sayliyah, en amerikansk base i nærheten av Doha.

I disse dager foregår det en omfattende militær øvelse – døpt Exercise Internal Look – nettopp ut fra denne basen. Amerikanerne har flyttet rundt 1000 offiserer og personell fra hovedkvarteret USCENTCOM i Tampa i Florida til basen i Qatar, hvor de har bygd opp en ny kommandosentral for regionen.

USCENTCOM er det amerikanske hovedkvarteret hvorfra Operation Enduring Freedom styres.

Internasjonalt er det en gjengs oppfattelse at Exercise Internal Look på As Sayliyah-basen er en øvelse som skal rede grunnen for et eventuelt angrep mot Irak.

– Deltar ikke

Amerikanske myndigheter opplyst nylig på en pressekonferanse i Tampa at britene er med på øvelsen, men vil ikke si hvilke andre land som deltar.

– Nei, Norge deltar ikke i øvelsen. Vår offiser skulle – hvis det hadde blitt noe av avtalen med Qatar – ha vært en del av kommandolinjen for Operation Enduring Freedom i Afghanistan, sier Aamoth.

De seks norske offiserene som er stasjonert i amerikanernes hovedkvarter USCENTCOM i Tampa har altså ikke blitt med på flyttelasset til basen i Qatar, og forblir inntil videre på basen i Tampa.

Den norske militære tilstedeværelsen i regionen er derfor så langt seks F-16-fly stasjonert i Kirigistand, og styrker i Afghanistan.

– Bidragene våre til Operation Enduring Freedom går på 6-måneders kontrakter og går i denne omgang fram til 1. april neste år, sier Aamoth.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here