Protestfestivalen

ALTERNATIV FESTIVAL: Motvindfestivalen er beviset på at en kulturfestival av ypperste kvalitet kan gjennomføres uten etisk tvilsomme sponsormidler

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 01.07.2019

Motvind musikkfestival
Victoria Jazzscene 4.–6. juli

Som Motvindfestivalen selv fastslår: Norsk kulturliv sponses i stor grad av «skitne» penger (www.motvindfestivalen.no). En aktiv gjeng med ildsjeler protesterer mot krigsprofitører, våpenproduksjon og eksport av dødbringende våpenmateriell. De har verken lenket seg fast eller stått foran Stortinget og demonstrert og skreket, heller ikke har de laget en brennhet dokumentar. De har valgt å protestere i form av en årlig musikkfestival pro fred, pro frihet og pro kvalitetsmusikk: Motvind. Gjennom denne beskjedne, men svært dynamiske og ikke minst kompromissløse festivalen har de siden 2016 årlig protestert mot den dance macabre som eksisterer mellom norsk kulturliv og det de omtaler som tvilsomme selskaper: Kongsberg Gruppen, Nammo og Equinor.

Ildsjeler

Ildsjelene i Motvind kulturlag mener oppriktig at våpen, ammunisjon og olje ikke har noe med kunst og kultur å gjøre. Lar man seg sponse, bidrar man til renvasking av selskapenes samvittighet og tildekking av deres lyssky geskjefter. Motvinds formuleringsevne og gjennomføringskraft har resultert i et kulturlag med egne utgivelser av magasin, musikk og snart en diktsamling, i tillegg altså til den årlige festivalen. Motvinds polyfone protest står imidlertid ikke uimotsagt. På siden sin har de lenker til hissige leserinnlegg og motsvar. Kongsberg Jazzfestival støttes kun med tre prosent av Kongsberg Gruppen, bedyrer festivalsjefen i et av innleggene som er gjengitt. Hovedsponsor TechnipFMC er derimot dypt engasjert i utvinning av olje og gass.

Hva så med støtten Motvind og andre får via Kulturrådet, hvor ren er den? Motvinds programsjef Andreas Røysum prøver å nå igjennom med sin argumentasjon via en svært medtatt mobil. Den utdaterte kommunikasjonsenheten sier sitt om at idealismen har sin pris. Det etiske spørsmålet …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.