Samarbeidspartnere Hanne Ramsdal og Rebekka Nystabakk

Prosjekt celledeling 


Skriveverkstedene i Oslo fengsel avdekket et særegent vokabular av ord som betyr andre ting innenfor murene enn her ute.

Ramsdal er forfatter.
Email: hanneramsdal@gmail.com
Publisert: 2016-11-17

 

Det var sommer med sol og aviser fulle av stoff om EU-avstemningen i England. Sammen med skuespiller Rebekka Nystabakk ringte jeg på ringeklokken ved den lille døren for besøkende i fengselsmuren til Oslo fengsel i Åkerbergveien 11. Vi la fra oss alt elektronisk utstyr, gikk gjennom sikkerhetskontrollen og ble låst inn for å holde skriveverksted for innsatte. Målet var å få de åtte deltakerne til å skrive tekster som ville danne grunnlaget for et kunstprosjekt kuratert av Munchmuseet og Unge Kunstneres Samfund (UKS). Vi hadde allerede fortalt dem om prosjektet og sagt at vi med tekstene de skrev, hvis det ble noen tekster, ønsket å få til et «umulig» møte med nabolaget på den andre siden av muren. Deretter ba vi dem om å glemme målet vårt. Vi ba dem om å tenke på de sju dagene vi skulle være sammen som et slags kjemilaboratorium hvor vi eksperimenterte oss frem. Vi ba dem om ikke å sensurere seg selv. Vi ba dem om å glemme rettskrivningsregler. Og vi sa at vi kom til å ha fokus på det tekstlige og ikke på hvorfor de satt inne.

ark12

 

 

Abonnement kr 195/kvartal

 

 

 

 

 

 

Liv minus liv. Noen ble med på prosjektet fordi de likte å skrive, og noen var med fordi det var sommerferie og Oslo fengsel er et høyrisikofengsel med mye celletid i juli og august. De som ikke skrev, klippet i eksisterende tekst som ble limt sammen på nytt. Etter hvert så vi at det dukket opp et felles vokabular, flere ord gikk igjen: Brev, luft, regn, sol, dusj, kaffe, fugl, nøkkel, bankelyder, telefon, calling, tv, pålegg, handleliste, lufting, såpe, sopp, innlåsing, stillhet, ensomhet, middag, takknemlighet, verdiløshet, cellenummer, fellesskap, høflighet, melk, cellevask. Ord som betyr andre ting der inne enn her ute. «Kaffe: en smak av hverdag, utenfor murene. Kaffe smaker det samme, tross alt.» Sandaler forebygger fotsopp. «Dusj forbindes med tidspress, god morgenhilsen med kontroll.» «Regn gir god samvittighet, følelsen av å ikke gå glipp av noe.» En ergometersykkel assosieres med umuligheten av å stikke av: «Sykkel bærer meg ikke ut, men det heter sykkel.» Og noen av ordene tilhører bare livet der inne. Samsitting for eksempel, som henspiller på den timen hver dag hvor to innsatte kan være sammen …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)