Propagandakrigen

USA intensiverer sanksjonene mot Venezuela og kaller landet «en sikkerhetstrussel». En feilslått strategi, mener Latin-Amerikaforskere.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 31.03.2015

«En uvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitikk.» Slik er ordlyden i et dekret som ble utstedt av USAs president Barack Obama mandag 9. mars. Det er verken radikale islamister eller russiske aggressorer som fordømmes i meldingen fra Det hvite hus, men den venstreradikale regjeringen i Venezuela, ledet av Nicolás Maduro. Maduro og hans allierte i regionen har reagert på fordømmelsene og sanksjonene med raseri og anklager om sabotasje. «Det er den samme visa som alltid, […] det USA ønsker er å destabilisere de progressive regjeringene i regionen,» sa Ecuadors president Rafael Correa som svar på sanksjonene, ifølge den latinamerikanske kringkasteren Telesur. Det er imidlertid ikke bare Venezuelas allierte som reagerer på den nordamerikanske strategien. Både norske og internasjonale Latin-Amerikakjennere mener de amerikanske myndighetenes innsats styrker posisjonen til en svært upopulær Nicolás Maduro. Krisetid. Siden har både økonomien og Venezuelas internasjonale rykte fått flere skudd for baugen: En raskt fallende oljepris har det siste halvåret ført til økende inflasjon og varemangel i landet, og siden mai har amerikanske myndigheter trappet opp presset på myndighetene. Fordømmelsen i mars ble fulgt av nye sanksjoner mot regjeringen og flere embetsmenn som den amerikanske regjeringen mener bidro til å skape voldsbølgen i 2014. Situasjonen har blitt forverret av at flere amerikanske diplomater har blitt erklært uønsket i landet, fordi de angivelig skal ha støttet opposisjonen og planlagt statskupp mot regjeringen. En liknende begrunnelse ble gitt da ordføreren i hovedstaten Caracas, Antonio Ledezma, ble arrestert i februar i år. Venezuela har også kastet seg inn i kampen om den amerikanske opinionen: «Vårt folk tror på fred og respekt for alle nasjoner,» sto det skrevet i et åpent brev i The New York Times tirsdag 17. desember. Brevet var fra Venezuelas regjering og adressert til det amerikanske folk. «Klumsete». Etter en måneds diplomatisk krise har flere eksperter på forholdet mellom de to landene reagert på USAs strategi. «Dette virker klumsete om målet er å hjelpe Venezuela tilbake til en demokratisk, sentrumsorientert administrasjon,» sier Barbara Kotschwar, økonom og Latin-Amerikakjenner ved Georgetown University i Washington til det konservative tidsskriftet Foreign Policy. Flere andre observatører har bemerket at å kalle …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.