Profittjagets pris


SAMFUNNSKRITIKK: Jaget etter profitt tvinger den nederlandske sauegjeteren Stijn ut av sin komfortsone. Et hederlig arbeid er ikke lenger nok – i dag må man ha spisse albuer.

Internasjonal frilansskribent for Ny Tid
Email: emmabakkevik@gmail.com
Publisert: 2019-10-01
Sheep Hero (Schapenheld)
Regisør: Ton van Zantvoort
(Nederland)

Når jeg forestiller meg en gjeter, ser jeg for meg en enslig skikkelse omgitt av grønne åser og sauer – en fredelig, nomadisk eksistens høyt oppe i fjellet. Jeg ville trodd at dette gamle yrket, som går mange tusen år tilbake, var noe man bare fant i svært rurale områder. Helt til jeg så Sheep Hero, dokumentaren om den moderne gjeteren Stijn fra Nederland.
Stijn valgte å bli gjeter for å holde tradisjonen i live, og til tross for mye motbør holder han fast ved idealene sine.

Da jeg møter filmskaperen, Ton van Zantvoort, etter visningen under Dokufest i Kosovo, utdyper han hvorfor han laget Sheep Hero.
«Filmen handler ikke om sauer», sier han med et skjevt smil.
«I begynnelsen lo folk av meg fordi jeg laget film om en gjeter, men dette er en universell historie. Stijn må som de fleste av oss brødfø familien sin, så han bekymrer seg for sin økonomiske situasjon.» Et hederlig arbeid er ikke lenger nok; i dag må man ha spisse albuer og «komme seg fram i verden». «Målet mitt er alltid å kritisere samfunnet. Jeg vil at folk skal tenke over hvilken retning vi går i», sier filmskaperen.

https://www.youtube.com/watch?v=UMnFJPVBU38

Utfordringer

Er kostnadseffektivitet alltid best? I Sheep Hero må Stijn forholde seg til utallige utfordringer som egentlig ikke har noe med yrket hans å gjøre; han tvinges til å bli entreprenør og må reklamere for arbeidet sitt ved arbeidsmesser samt drive lobbyvirksomhet under politiske høringer.

Det frie markedet gjør at selskapene kan ansette lavtlønnede gjetere, slik at Stijn må tilbringe timevis bak bilrattet for å lete etter nye beitemarker til sauene sine.

Hva må egentlig til før vi …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal