Profittjagets pris

SAMFUNNSKRITIKK: Jaget etter profitt tvinger den nederlandske sauegjeteren Stijn ut av sin komfortsone. Et hederlig arbeid er ikke lenger nok – i dag må man ha spisse albuer.

Avatar
Internasjonal frilansskribent for Ny Tid
Email: emmabakkevik@gmail.com
Publisert: 01.10.2019
newtonfil
Sheep Hero (Schapenheld)

Ton van Zantvoort (Nederland)

Når jeg forestiller meg en gjeter, ser jeg for meg en enslig skikkelse omgitt av grønne åser og sauer – en fredelig, nomadisk eksistens høyt oppe i fjellet. Jeg ville trodd at dette gamle yrket, som går mange tusen år tilbake, var noe man bare fant i svært rurale områder. Helt til jeg så Sheep Hero, dokumentaren om den moderne gjeteren Stijn fra Nederland.
Stijn valgte å bli gjeter for å holde tradisjonen i live, og til tross for mye motbør holder han fast ved idealene sine.

Da jeg møter filmskaperen, Ton van Zantvoort, etter visningen under Dokufest i Kosovo, utdyper han hvorfor han laget Sheep Hero.
«Filmen handler ikke om sauer», sier han med et skjevt smil.
«I begynnelsen lo folk av meg fordi jeg laget film om en gjeter, men dette er en universell historie. Stijn må som de fleste av oss brødfø familien sin, så han bekymrer seg for sin økonomiske situasjon.» Et hederlig arbeid er ikke lenger nok; i dag må man ha spisse albuer og «komme seg fram i verden». «Målet mitt er alltid å kritisere samfunnet. Jeg vil at folk skal tenke over hvilken retning vi går i», sier filmskaperen.


Du må være innlogget som abonnent for å se passordet

Filmens sauehelt blir en slags antihelt.Stijn prøver forgjeves å finne nye måter å tjene penger på, ved å by på grilletsauekjøtt og klippe sauene til offentlig skue. De fåfengte forsøkene tærer påhumøret, han blir stresset og kranglevoren.

Jeg blir frustrert på hans vegne – underpress av profittjaget tvinges han ut av komfortsonen sin. Må det være slik? Ervi virkelig nødt til å følge disse reglene? Stijn er ingen politisk aktivist; hanforsøker bare å være en selvstendig gjeter – men det er nok til at han utgjøren trussel mot systemet.

Van Zantvoortinviterer oss til å se det han ser. «Spørsmålet er: Hvordan skal man kunne levei en verden som kolliderer med ens verdier? Og konklusjonen er at det er veldigvanskelig. Du må følge reglene; du må arbeide, betale husleie og forsikring, ogleve et A4-liv, ellers passer du ikke inn.» Den evige higen etter økonomisk vekst skaperparadoksalt nok en samfunnsmodell der mulighetene blir færre. Vi blir fanget ien rigid struktur hvor det ikke finnes rom for en bærekraftig levemåte – det ersimpelthen ikke lønnsomt nok.

Pessimisme

«I dag må altså selv sauegjetere arbeide innenfor neoliberalismen. ‘Han er ingen entreprenør, akkurat’, sier folk – nei, og nettopp derfor ble han gjeter», påpeker van Zantvoort. Filmskaperen medgir at han er temmelig pessimistisk. «Vi sitter fast i dette systemet. Stijn prøvde å unnslippe, men det gikk ikke. Jeg håper folk vil våkne, men hvis vi ikke forandrer økonomien, vil vi fortsette å produsere mer og mer, og det går ikke – selv et barn skjønner jo det. Men folk foretrekker å stikke hodet i sanden.»

Ny Tid i julegave
Sheep Hero

Jeg minnes noe Stijn sier tidlig i filmen,da han forklarer at sauene bevarer det biologiske mangfoldet i heiene de beiterpå, mens maskinene de store selskapene bruker, ødelegger jorden. Dentradisjonelle metoden er med andre ord langt bedre for miljøet, men det spørsom vår samtid, som er besatt av å spare penger, er villig til å velge kvalitetover fortjeneste. Hva må egentlig til før vi skifter fokus fra profitt tilegenverdi?

Mitt romantiske bilde av sauegjeting måttesnart vike for virkeligheten. I kampen mot byråkrati og markedsliberalisme måStijn og familien til slutt ta den vanskelige beslutningen om å sende sauenetil slakteren for å redde økonomien, og filmen ender på en litt motløs note.

Men så lenge det er liv, er det håp. Av eneller annen grunn blir jeg inspirert av Stijns historie. Selv om han stadigmislykkes, gir han ikke opp – han har ikke tenkt å la systemet vinne.

Van Zantvoort bruker historien om Stijntil å si noe generelt om verden, og vil at filmens budskap skal treffepublikum. «Som dokumentarist har jeg en plikt til å fortelle disse historiene.Filmen bør i grunnen snakke for seg selv. Forhåpentlig får den folk til åreflektere, og handle. Jeg har gjort mitt; nå er det deres tur.»

Hvis vi begynner å tenke som det økonomiske systemet som undertrykker oss, vil vi aldri få frihet. Vi må ta tilbake det å være i live. Ellers blir vi passive tilskuere til at idealene våre trampes ned i søla.


Sheep Hero er månedens film.
Er du abonnent, kan du se den her.

[/mepr-active]
… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.