Profil: Abid Q. Raja

Advokat Abid Q. Raja beskyldes for å bruke cricket som et springbrett for sin politiske karriere. Men han ville ikke hatt noen kvaler med å forsvare vedkommende som drepte Pakistans landslagstrener.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 29.03.2007

Pakistans landslagstrener Bob Woolmer ble funnet død dagen etter at Pakistan ble slått ut av cricket-VM, etter et sjokktap for Irland. 22. mars ble det fastslått at Woolmer ble kvalt. Hva er din reaksjon på drapet? – Tapet mot Irland kom som lyn fra klar himmel. Det blir nesten som om Spania skulle slått Norge i en langrennstafett. Publikum var i harnisk. Hundre millioner så kampen i Pakistan, og direktesendingene måtte avbrytes på grunn av banning og sverting. Først ble det rapportert at Woolmer døde av et hjerteattakk, angivelig på grunn av skammen knyttet til det å bli slått ut. Så viste det seg å være et drap. Dette er dypt tragisk. Det er nå tatt fingeravtrykk av alle landslagsspillerne. Jeg tror ikke noen av dem står bak, men en kan aldri vite.

Kunne du som advokat representere en som er anklaget for å drepe Pakistans landslagstrener?

– Ja, en advokat kan ikke la sine egne meninger komme i veien for jobben. Den ultimate prøven ville vært om jeg skulle forsvare en rasist eller nynazist for rasistisk vold mot en farget mann. Den jobben hadde virkelig vært en utfordring, men jeg liker utfordringer.

Andres Escobar fra Colombia scoret selvmål i fotball-VM i 1994, og ble drept da han kom hjem. Kan disse hendelsene sammenlignes?

– Ja, absolutt. Cricket er verdens nest største idrett. Folk har ventet fire år på VM, forventningene var enorme. Så ryker vi ut før de innledende rundene er over! Mot Irland! Jeg ble også forbannet. Cricket sitter dypt inni folkesjela. Mange norsk-pakistanere har kjøpt parabol for anledningen.

Da du i slutten av februar stilte til valg som president for Norsk Cricketforbund ble det stor ståhei, og du ble beskyldt for å ville bruke vervet som et springbrett for din egen politiske karriere. Var det din motivasjon?

– Hehe, det der var en morsom sak. Jeg spilte litt cricket da jeg var ung, jeg er en elendig spiller, men en desto mer entusiastisk tilskuer. Jeg hadde ikke planer om å stille som president, men ble kontaktet av flere lag som mente at det var manko på demokrati i Norsk Cricketforbund. De ønsket at jeg skulle stille. Så jeg tok utfordringen. Det ble kjemperabalder og en voldsom debatt på nettet. Jeg tapte med 20 mot 28 stemmer for Mehtab Afsar Khan. Det er helt greit. Men at jeg skulle bruke cricket som et springbrett for min politiske karriere? Det er ikke riktig. Jeg ønsket å gjøre en innsats for cricket og sette sporten på dagsorden.

Hvis cricket kan være et springbrett, indikerer det at sportens status er stigende? Hvis golf er den nye folkesporten, er cricket den nye golfen?

– Hehe, ja, vent og se. Vi forsøker sammen med Sandvika Vel å arrangere en kamp mellom Bærum cricket og Alians som er et lag med bare «hvite». Sporten vokser raskt, til tross for små ressurser. Det finnes bare en god bane i Norge, på Ekeberg. Norge er foreløpig et stykke unna å nå VM. Vi trenger flere baner, mer ressurser, et klubbhus og nasjonalanlegg. Cricket kan også bidra til å bekjempe kriminalitet. Innvandrerungdom faller utenfor den tradisjonelle idretts-

Abonnement halvår kr 450

bevegelsen. Dette handler om å skape arenaer for integrering og kultur. Idrett egner seg godt som felles møteplass.

Hva synes du om NRK og TV 2s dekning av cricket?

– Den er for dårlig. Cricketkampene varer mange timer, men de kunne vise sammendrag med høydepunkter. Norsk-

pakistanere betaler også lisens, så NRK har en særlig forpliktelse.

Mange sliter med å forstå reglene i cricket, vi har laget en liten, uhøytidelig quiz for å la deg bevise at ditt cricket-engasjement ikke er overfladisk. Er du med? Bra. Spørsmål 1: Hva betyr det når en batsman klarer en ton?

– Oi, hm, tja er det at han treffer pinnene med batten?

Nei, det er at han har scoret over 100 runs.

– Men det kaller vi en century!

Jo, det betyr det samme, ok – et halvt poeng. Spørsmål 2: Hva er en duck?

– En hva? Duck? Hehe, kan det være at en fugl kommer seg inn på banen, og blir truffet av ballen slik at ballen skifter retning?

Artig forslag, men feil. Det er når en batsman går ut uten å ha klart en eneste run.

– Aha, men det kaller vi en «anda».

Hm, da må jeg konsultere fagdommer, et øyeblikk. Jo, det kalles det på urdu, du skal få rett på den. Spørsmål 3: Hva er en beamer?

– Mm, er det en screwball?

Nei, det er en ball som kastes rett på batsmannens hode. En screwball er det samme som en googly uten sprett, men ikke det samme som en beamer. Screwball er som navnet tilsier en ball som får skru så den går omvendt retning av det den normalt skulle. Det er et lovlig kast. En beamer er derimot strengt ulovlig og har ingenting med skru å gjøre. Siste spørsmål: Hvor mange

kast er det i en over?

– Seks.

Riktig. Slett ikke verst, dette var rimelig vanskelige spørsmål. For de av leserne som nå er litt forvirra, hvordan vil du, så konsist som mulig, forklare hva spillet går ut på?

– For det angripende laget handler det om å skåre flest mulige runs på de overs man har, i VM-kampene er det 50. For det forsvarende laget handler det om å kaste ballen på pinnene eller ta pool, og kaste strategisk, slik at det blir vanskelig for det andre laget. Verre er det ikke.

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.