Avatar
Steffen Moestrup. (41 artikler) Fast bidragsyter til NY TID.

Kun almindelige mennesker

ØST-EUROPA: Thomas Ubbesen og hustru har forfattet en menneskenær beretning om de folk, der levede på højre side af muren.

Mennesket er som blomsten

FREMTIDEN: Vi lever i en ny tidsalder, hvor den kunstige intelligens udvikler sig på egen hånd og bliver vores redning, ikke vor død. Det sker først lidt senere.

Kierkegaard som en tænker af tiden

LITTERATURKRITIK: Et udvalg af Søren Kierkegaards bladartikler er ingen let introduktion til hans tænkning. Derimod fungerer de som markør af tænkeren som stemme i sin samtid.

Mennesket bør indgå en kontrakt mellem de levende, de døde...

Danmarks tidligere udenriksminister Per Stig Møller har forfattet en bog om verdens utfordringer. Den er dystopisk, men Møller kommer også med forslag til løsninger.

Dyster dystopi, spinkelt håp

Danmarks tidligere utenriksminister Per Stig Møller har forfattet en bok om verdens utfordringer. Den er dypt dystopisk, men Møller kommer også med forslag til løsninger.

Selvutslettelsens krampelatter

Med Revolution utstiller den kontroversielle danske dramatikeren Christian Lollike det moderne menneskets handlingslammelse og avmagt.

Hvorfor er vi så redde for terror?

Farligt er en lettlest og god bok om årsakene til all vår ubegrunnede frykt.

Planløse vandringer

I sin søken etter det særegent norske leverer den danske forfatteren Suzanne Brøgger en svært fragmentarisk og sludrende tekst.

Den falske flyktningen

Teatermannen Kristian Husted går undercover som flyktning, men får dessverre for lite ut av forvandlingen. 

Arbeidets sved

Boken Move Fast and Break Things retter en skarp kritikk mod Google, Facebook og Amazon, men er samtidig delvis romantisk og unyansert.

Med egoet som mål og metode

11.11.11 er historien om en dansk forretningsmanns mulige deltakelse i en meget spesiell smuglerhistorie, men mest av alt enda en fortelling om jeg-journalisten Mads Brügger. 

Djevelen i distraksjonene

Solitude er en tidvis interessant refleksjon over ensomhetens mange kvaliteter, i en tid der vi nesten alltid er forbundet med andre. 

På Berkeley: Høyrefløyen om ytringfriheten

Berkeley-universitetet er igjen skueplass i diskusjonen om ytringsfrihet. Men denne gang er det høyrefløyen som leder an.

En intellektuel ode til Snowden, Assange og Manning

Snowden, Assange og Manning representerer en helt ny måte å gjøre motstand på. The Art of Revolt er like radikal og original i sin tenkning som de tre nevnte varslerne er i sitt motstandsarbeid.

Kampskrifter fra Trump-land

Sjokket som fulgte det amerikanske valget er i ferd med å legge seg. Nå må det handles. 

Det aldrende menneskes skrift

90-årige Torben Brostrøm og 80-årige Jørgen Leth giver os erfarne ord om alderdom, liv og død.

Brennende banaliteter

Christina Hagen retter en skarp syl mot den politiske korrekthet – men virvaret av stiluttrykk kolliderer med kritikken.

Håpet foran avgrunnen 

Europeiske intellektuelle diskuterer på engasjerende vis kontinentets krise i debattboken Endestation Europa. 

Et rasende ritt mot kapitalismen

Bernard Maris’ lesning av Michel Houellebecqs verk er en vesentlig og velfundert kapitalismekritikk.

Å dele er å leve 

Vi lever alle i nasjonen Facebook – derfor bør vi mobilisere en kritisk forståelse av hvordan denne nasjonen fungerer. 

Indisk politikk: De vanlige menneskers parti

Den indiske dokumentarfilmen An Insignificant Man er et interessant bilde på hvordan en politisk bevegelse kan oppstå og få gjennomslagskraft. 

Den hackede kroppen

Fysiske implantater som sprøytes inn i kroppen. Cyborger med antenner. Kvinner som følger med på eggløsningen via programvare. Bodyhackerne sier oss noe om det moderne menneskets forhold til teknologi. 

Undersøkende journalistikk i en digital tid

Garvede mediepersoner som Noam Chomsky og Glen Greenwald diskuterer på interessant vis den undersøkende journalistikkens vilkår i Fred Peabodys dokumentarfilm All Governments Lie.

Empati i spill

The Sidra Project skal få kanadiske borgere til å involvere seg i flyktningutfordringene. 

Det levende bildet som erkjennelse

Bruk av fotografi og film i etnografisk øyemed er ikke noe nytt. Men levende bilder er mer enn bare underholdning og fortelling.