Kjetil Korslund
Kjetil Korslund. (19 artikler) Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.

«Du er min skaper, men jeg er din herre — adlyd!»

FRANKENSTEIN: Om drapsdroner, kunstig intelligens og Frankenstein. Det er blitt enklere å krige — og farligere. Hvis, eller når, maskinene selv tar over, kan menneskeheten plutselig befinne seg på feil side av bordet.

Sammen for livet

SYMBIOSE: Vi må tenke annerledes om både mennesket og datamaskinen. Deres væren er mer sammenfiltret enn vi tror, og begge endrer og tilpasser seg den andre.
Giordano I smittens tid

I opportunismens tid

VIRUS: En italiensk forfatter og fysiker har smidd mens korona-jernet er varmt. Men budskapet hans drukner paradoksalt nok i banalitetene som han mener bør vike for matematiske realiteter.

Religiøse forestillinger

SUNNI OG SJIA: De religiøse motsetningene mellom de to hovedretningene i islam er ikke så store. Men i konflikter mellom land og grupperinger brukes de for alt de er verdt.

Demokratiets anatomi

FUKUYAMA: Francis Fukuyama er en av verdens fremste demokrati-teoretikere, og i denne boken gis en oppdatert innføring i hans samlede forfatterskap.
Alt som lever må dø

Å snakke om døden

DØD: Måten vi dør på, betyr mye på livets siste oppløpsside. Denne antologien gir et godt inntrykk av hvordan vi snakker om døden i dagens samfunn.

Spotify selger dine brukerdata

DATASALG: Spotify gjør mer enn å strømme musikk. De driver også en omfattende profilering av sine brukere og omsetter denne informasjonen kommersielt.

Kan islam moderniseres?

REFORM: En grundig framstilling og drøfting av arbeidet som skjer for å reformere islam, i Norge og internasjonalt.

Steinhardt grep om geologien

GEOLOGI: Alle kan og bør lære mer av geologien, mener Marcia Bjornerud. Hennes velmente forsøk på å gjøre fagets innsikter levende faller derimot på steingrunn.

Carl Schmitt – en ubehagelig teoretiker

POLITISK TEORI: Det politiske er ingen samtaleklubb for filosofen Carl Schmitt. Det er snarere handlingen som viser oss hvem vi er og hvem som er fienden.

Still spørsmål ved alt!

TENKEREN: William Godwin var en av sin tids viktigste tenkere, men i dag er han nesten glemt.

Å dirigere seg selv

Robert Bressons aforismesamling Noter om kinematografen er sjeldent stilfullt og minimalistisk – omsider tilgjengelig i dansk oversettelse.
Petronella Barker

Å skyte etter Faust med hagle

Det er mye lys, lyd og tidsriktig omfavnelse av #metoo i Vi må snakke om Faust. Men mindre Faust.
video

Harepus i naziland

Sonja Henie skaper fremdeles splittelse hos publikum. Og det er ikke enkelt å fastslå hennes renommé: Var hun en heltinne eller en målbevisst egoist?

Livssynsbutikken er gjenåpnet

Er vi blitt mer opptatt av tro fordi det plutselig finnes noen muslimer blant oss?
Ur-Pippi

Overmennesket Pippi

Det opprinnelige Pippi Langstrømpe-manuset ble avvist av Bonniers i 1944, men er nå utgitt som egen bok.
Omsorg barnevern

De vergeløse barnehjemsbarna

En bred gjennomgang av barnehjem i Finnmark på 1900-tallet. Boken bretter ut mishandling av barn som ikke står noe tilbake for det som praktiseres i fangeleire for voksne. Med Guds velsignelse.

Tuxedomoon: Frihet fra politikken

Blaine L. Reininger brøt på midten av 80-tallet ut av sitt eget band Tuxedomoon for å bli soloartist. Nå er han og alle de andre originalmedlemmene på ny samlet, og søndag spiller de på Rockefeller.

Mitt saftige skjønn

1. oktober anmeldte jeg Knut Kolnars bok Mannedyret. Begjær i moderne film. Mitt hovedpoeng var at Kolnar er tendensiøs i sin tilnærming til filmene...
Artikler hvor referert til:
EnglishNorsk bokmål