Prislappen på en død iraker: 3.500 dollars

Danmark har satt prislapp på en irakers tapte ære

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Når en stamme mister et av sine medlemmer, da er det samtidig snakk om tap av ære. Den som forårsaker ærestapet må gjøre opp for seg. Enten med liv eller i form av penger.

Dette var situasjonen for de danske soldatene som er stasjonerte i Al-Qurnah i Irak. Den 18. januar i år skjøt og drepte de en iraker ved et sjekkepunkt. Irakeren skal ifølge de danske soldatene ha forsøkt å kjøre ned noen av soldatene. Danskene skjøt mot bilen i selvforsvar. Sjåføren døde senere av skuddskadene.

Hendelsen er en av mange skyteepisoder i Irak der soldater fra okkupasjonsstyrkene eller deres allierte skyter og dreper sivile irakere.

Det usedvanlige med hendelsen den 18. januar var det som skjedde for en ukes tid siden i Al-Qurnah. Da møttes representanter for det danske forsvaret og klanen som den avdøde irakeren tilhørte.

I et spartansk lokale i Al-Qurnah åpnet danskenes militærjuridiske rådgiver, Kurt Borgkvit, møtet med ordene: «Vi samles i dag, fordi vi respekterer de lokale tradisjonene og kulturen». Til stede i rommet var dessuten avdødes bror, sjeiken fra den lokale klanen, dommeren fra Al-Qurnah, sjefen for de danske styrkene i området og en tolk.

Selv om ærestap i utgangspunktet er et spørsmål om et liv for et liv – uansett om den avdøde selvforskylt var kommet om i den fatale situasjonen – så finnes det andre løsninger, såkalte blodpenger. Det var dette forhandlingsmøtet mellom danskene og irakerne handlet om.

Skikken er at sjeikene for de to klanene skal bli enige om en løsning. Hvis dette ikke er mulig skal en tredje sjeik utnevnes som megler.

Den danske obersten Henrik Flach var som leder for de danske styrkene i denne situasjonen «sjeik». Han traff avdødes bror som hadde med seg sin sjeik, Sheik Salam. Den lokale dommeren var med som megler og ekspert på skikk og sedvane.

Etter en runde der arvefølgen avklares, kan partene begynne selve forhandlingene. Sheik Salam legger ut med å si at siden den avdøde ikke hadde noen etterkommere eller noen kone, så må erstatningen være høyere enn hvis han hadde hatt kone og barn.

– Dette skal kompensere at han navn ikke får leve videre, sier sjeiken.

Dommeren som kjenner de lokale skikkene er ikke helt kjent med denne tolkningen, og lytter interessert på argumentene.

Sheik Salam krever 15 millioner dinarer i erstatning, eller rundt 10.000 dollars.

Dette er et beløp som langt overstiger det danskene hadde sett for seg.

Danskene ser på hverandre. «Sjeik» Flach tar ordet og sier at danskene gjerne vil følge de lokale tradisjonene, og legger til med sin danske forhandlingsteknikk at han er overbevist om at partene skal bli enige.

– Men det har aldri tidligere blitt utbetalt et så stort beløp i erstatning. La oss bli enige om et rimeligere beløp, sier Flach, og tilbyr 3.000 dollars.

Sjeiken svarer umiddelbart at det er alt for lite.

Nå trer megleren inn i forhandlingene. Dommeren ber om en pause, og tar med seg avdødes bror og Sheik Salam ut i gangen. Fem minutter senere kommer de tilbake.

Nå krever Sheik Salam 4.000 dollars. For å vise sin raushet sier Salam at egentlig krever de 6.000 dollars, men sjeiken vil selv betale avdødes bror 2.000 dollars, og danskene kan da slippe med 4.000 dollars.

Oberst Flach sier at de fremdeles er langt unna det danskene vil gi.

– Hva med bilen som dere konfiskerte, spør sjeiken.

– Dere kan få 3.000 dollars og bilen, sier Flach.

Dommeren henvender seg til sjeiken og anbefaler at de godtar tilbudet, og at de i fremtiden skal samarbeide med okkupasjonsstyrkene.

Sheik Salam spiller enda et kort.

– Hva med pistolen som avdøde hadde.

Svaret kommer med en gang fra den danske militære eksperten.

– Vi utleverer ikke våpen. Dem konfiskerer vi.

Oberst Flach legger frem et nytt tilbud.

– Jeg kommer med et siste tilbud: 3.500 dollars og bilen. Men så er også denne saken slutt.

Sheik Salam smiler og takker.

Freden mellom de to klanene er gjenopprettet. Æren til klanen er gjenopprettet med 3.500 dollars og en gammel bil.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here