Grusomhetens teater

Prinsipper i FN-pakten med effektiv multilateralisme og likeverdig samarbeid

FORENTE NASJONER: NY TI / trykker her Russlands utenriksminister Sergej Lavrovs tale til FNs sikkerhetsråd i New York 20. september 2023. Han understreker at FN-pakten utgjør hjørnesteinen i dagens internasjonale lovverk – som ikke har blitt fulgt når det gjelder fred og sikkerhet i Ukraina. Lavrov påpeker også at den ukrainske grunnloven sier at staten er forpliktet til å respektere russerne og andre etniske minoriteter. Etter Lavrovs syn er det de vestlige landene som ikke ønsker å overvinne den dype krisen som har oppstått i internasjonale relasjoner. Du har her anledning til (og med ORIENTERINGs flere artikler) å lese og vurdere selv.

Hr. president, generalsekretær, kolleger.

Den internasjonale orden slik den eksisterer i dag, oppstod på ruinene av andre verdenskrig og har sin bakgrunn i denne enorme tragedien. FN-pakten utgjør hjørnesteinen som den viktigste kilden til dagens folkerett. Det er i stor grad takket være De forente nasjoner at en ny verdenskrig, som kunne ført til en kjernevåpenkatastrofe, er blitt blitt avverget.

Da den kalde krigen var over, tilranet dessverre det USA-ledede, kollektive Vesten seg retten til å styre frem hele menneskehetens skjebne. Og drevet av en eksepsjonalisme begynte det å ignorere fra FNs grunnleggere stadig oftere og i stadig større grad. I dag bruker Vesten paktens regelverk og prinsipper som det passer dem fra sak til sak, alt etter som det tjener deres egne geopolitiske . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Relaterte artikler