Presser pressen


Pressefriheten i Ukraina trues fra flere hold. «Noe av det verste er selvsensur,» sier den ukrainske journalisten Anna Stepanets. Denne måneden besøkte hun Oslo.

Den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser (Reporters Without Borders) plasserer Ukraina helt nede på 127. plass av i alt 180 land på sin årlige pressefrihetsindeks for 2014. I april ble redaktøren og spaltisten Oles Buzina skutt av maskerte menn på åpen gate i Kiev. Buzina var 45 år gammel og jobbet i avisen Segodnija, og ble dessuten benyttet av russisk tv som kommentator. Han la aldri skjul på sin støtte til landets avsatte president Viktor Janukovitsj. Ukrainas president Petro Porosjenko hevder at attentatet mot Buzina var et bevisst forsøk på å hjelpe Ukrainas fiender. Han lovet en snarlig og grundig etterforskning av saken. Den 23. april møttes representanter fra The Independent Media Trade Union of Ukraine, National Union of the Journalists of Ukraine og The Russian Union of Journalists i Wien for å diskutere hvordan man kan forbedre sikkerhetsstandardene for journalister i Ukraina. Ifølge journalist Anna Stepanets trues pressefriheten i Ukraina fra flere hold: «En gammel klisjé er at det første som forsvinner i konflikt, er sannheten. Det første som forsvinner, er objektiv journalistikk. Det verste som kan skje når det gjelder pressefrihet, er at myndighetene i landet du lever i bare vil vise én side av sannheten, og skremmer journalister fra å kunne vise et helhetsbilde av det som skjer. Da sitter man igjen med journalister som bedriver selvsensur,» sier Stepanets til Ny Tid. Hun jobber i den ukrainske tv-kanalen 112 og i radiokanalen The Voice of the Capital. Propaganda. Denne måneden …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Carima Tirillsdottir Heinesen
Tidligere journalist i NY TID.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish