Prangende norskstøttet forbruk i Afrika

Endelig foreligger det en analytisk bok om oppsiktsvekkende forbruk i dagens Afrika. Vi får høre om det svært prangende forbruket til presidenter og forretningsfolk, men også om middelklassens besettelse av materielt konsum for å stadfeste sin egen identitet og vise seg frem for andre. Et av de mer oppsiktsvekkende eksemplene i boken er tidligere presidentdatter i Angola, Isabel dos Santos, hvis fiktive selskap fikk midler fra Statoil (nå Equinor).

Alle de 13 kapitlene i Conspicuous consumption in Africa tar utgangspunkt i Thorstein Veblens bok Den arbeidsfrie klasse (1899), der han analyserer nettopp prangende forbruk og iøynefallende sløsing, fråtsing og ødsling. Det var nok ikke mye av dette i Veblens eget liv; foreldrene var utvandrede bønder fra Valdres. Andregenerasjonsinnvandreren Thorstein var barn nummer fire i en søskenflokk på tolv.

Storstilt korrupsjon og norske penger

Angolas tidligere presidentdatter Isabel dos Santos er Afrikas rikeste kvinne med en formue på om lag 20 milliarder kroner. I januar i år, etter åtte måneders intenst journalistisk gravearbeid og gjennomgang av over 700 000 sider med dokumentasjon, publiserte det samme nettverket av gravejournalister som i 2016 publiserte Panama-papirene, det som kalles Luanda Leaks.

Vi har ikke hørt stort om Luanda . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal