Prangende norskstøttet forbruk i Afrika


KONSUM OG KORRUPSJON: Vi har ikke hørt mye om Luanda Leaks i Norge. Kanskje fordi det er pinlig at Statoil betalte 420 millioner kroner til et ikke-eksisterende forskningssenter eid av Angolas statlige oljeselskap Sonangol, der Isabel dos Santos var direktør til hun fikk sparken i november 2017?

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2020-06-08
       
Conspicuous consumption in Africa

Endelig foreligger det en analytisk bok om oppsiktsvekkende forbruk i dagens Afrika. Vi får høre om det svært prangende forbruket til presidenter og forretningsfolk, men også om middelklassens besettelse av materielt konsum for å stadfeste sin egen identitet og vise seg frem for andre. Et av de mer oppsiktsvekkende eksemplene i boken er tidligere presidentdatter i Angola, Isabel dos Santos, hvis fiktive selskap fikk midler fra Statoil (nå Equinor).

Alle de 13 kapitlene i Conspicuous consumption in Africa tar utgangspunkt i Thorstein Veblens bok Den arbeidsfrie klasse (1899), der han analyserer nettopp prangende forbruk og iøynefallende sløsing, fråtsing og ødsling. Det var nok ikke mye av dette i Veblens eget liv; foreldrene var utvandrede bønder fra Valdres. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn