Postindustriell føydalisme på trappene


«Dere nordmenn er rare. Dere har verdens beste velferdsstat, men viser den ikke til verden modell for å vise verden.»

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email:
Publisert: 2017-02-16

 

Det er den indiske stjerneøkonomen Jayati Ghosh som først stiller Ny Tid spørsmål, ikke omvendt. De tynne indiske bomullsskoene hennes er ikke akkurat tilpasset norsk vinterslaps. Det enser hun ikke. Vi går oppover Gabels gate for å spise lunsj i koselige Kolonihagen.

Kanskje har det noe å gjøre med at Norge er USAs 51. stat og viderefører Washington Consensus i økonomisk politikk når vi opptrer i Verdensbanken, IMF, i NATO eller i Davos-klubben, foreslår jeg. Deregulering og liberalisering har vært på norsk FN-agenda enten Høyre eller Arbeiderpartiet har styrt. Og selv om KrF eller SV har hatt bistandsposten. Men ellers er vi da flinke til å fremheve «norske verdier», forsøker jeg, med 17. mai-modeller, kvinneprogrammer og policies?

«Velferdsstat, fordeling lenge før dere ble ’rike’ slik vi kjenner dere i dag. Det er jo noe å vise frem og inspirere verden med,» mener Ghosh.

«Fremmedfrykt er ikke en så sterk pådriver i brexit-opprøret som mange vil ha det til.»

Jayati Ghosh, Erik Reinert og Rainer Kattel er i byen for å lansere sin samling med alternative økonomiske synspunkter, som er omtalt annetsteds i denne avisen. De tre økonomene begynner å bli navn man må lytte til: Ghosh fra sitt ståsted ved Nehru-universitetet i Delhi, Kattel fra Tallinn University of Technology og Reinert som underviser samme sted, men også internasjonalt som leder av «The Other Canon»-nettverket.

Abonnement halvår kr 450

Ja, hva gjør vi med dem som mister arbeidet i en periode? Der veksten fører til store inntekter, men færre jobber? Er det ikke topprosenten som stikker av med alle pengene?

Innovasjonsøkonom Kattel vet en del om dette: «Innovasjon er omgitt av en myte,» mener han. «Innovasjon skal liksom løse alle våre problemer. Men innovasjon er i sin natur også truende og ødeleggende. Hvis den slippes fri uten styring, sikres ikke overføring til taperne, de som representerte den gamle verden. I innovasjonskulturen ligger kimen til revolusjoner, også de voldelige. Det er flere måter å løse problemet med taperne etter innovasjoner på. Vi kan sikre alle en basis-inntekt. Finnene eksperimenterer med det i dag. De sikrer de arbeidsløse et livsgrunnlag, opprettholder forbruk og økonomisk aktivitet. Overfører til de som har mindre. Vi kan opprette arbeidsplasser for ting som bør gjøres for fellesskapet. Land i krise, som India og Argentina, har gjort dette. Eller vi kan fordele …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)