Post-apokalyptisk animasjon


VARSKO: Kan en håndmalt animasjonsfilm formidle uroen ved et varslet klimakollaps?

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-12-02
Ras

Simone Hooymans (Norge)

I sin korte animasjonsfilm Ras maler Simone Hooymans fram urovekkende bilder. Skyskrapere og hele metropoler raser og synker i havet som det nye Atlantis, mens et annet bølgende hav er befolket med avrevne hender som stikker opp. Det ligger mye symbolikk i de mange utstrakte håndflatene og knyttede nevene: Neven som kampsymbol ledsages av den mildere utstrakte hånden.

Ras får oss uvegerlig til å tenke på klimakrisen, men den vekker også en indre uro.

Både naturens og sivilisasjonenes forlis danner rammen rundt disse symbolene. Budskapet er å finne i tolkningen. Nordlyset i fiolett og magenta kan tydes som en kjølig, transparent allegori for skjærsilden. En mørkere, øde sekvens gir assosiasjoner til T.S. Eliot og hans Waste Land – et ubeboelig ødeland etter krig, like fullt preget av sjelekvaler og indre konflikt. Denne dystrere sekvensen treffer meg mer enn de dramatiske, rasende skredsekvensene. Forlatte, forkullede bergbrokker seiler alene gjennom eteren og mister sine siste trær til fortapelses intet.

Kollaps

Ras handler om så mye. Konsulent Stein Ståle Berg i NFI, som har støttet produksjonen med midler, har sammenfattet det slik: Filmen undersøker endringskraften i en krise. Under Hooymans’ pensel er kollapsen svært livskraftig. Massive fjellkjeder krakelerer så rødglødende indre avdekkes og viltvoksende røtter skyter fart. Hooymans har valgt å representere mennesket i form av dets inngripen, via det arkitektoniske og store urbane konstruksjoner. Naturen er øde, faunaen fraværende. Vekster, vann, ild og det massive er filmens byggesteiner. Særpreget fra Hooymans’ tidligere filmverk med bruk av store kontraster i teknikk og utrykk er gjenkjennelig. Innfløkte akvarellmalte universer forbløffer og forvandles. Den dynamiske framdriften i den stadige vekslingen driver tempoet framover. Symfonien av elementene skaper en ustoppelig, gjennomtrengende klang. Hooymans har klart å fange rasets nådeløse ubønnhørlighet.

Illustrasjoner: Simone Hooymans
Illustrasjoner: Simone Hooymans

Ras får oss uvegerlig til å …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)