«Portrett med sigarett»

Jeg er født i 1979, så noe samtidig opplevelse av Bjørneboe har jeg ikke. Mitt møte med ham ble i stedet gjennom litteratur, bilder og opptak.

Når Bjørneboe skriver er det rått, treffende, skarpt, men også følsomt, ømt, oppmerksomt og empatisk. Han er en vanskelig personlighet å bli få tak på. Først prøvde jeg å male kun øyet og det skarpe blikket, men oppdaget fort at uten ørnenesa ble han ugjenkjennelig. Jeg har basert arbeidet mitt på den eldre Bjørneboe. Det gamle, og nesten oppløste ansiktet hans og det skiftende humøret var det som traff meg. Det ble malt i ett langt og krevende strekk, i en fri tolkning fra et intervju på Veierland, litt sent i livet.

Maleriet er utført med oljemaling på pleksiglass i alla prima teknikk. Fargene er hentet fra en koloristisk palett jeg har jobbet en stund med å sette sammen. De er nøye avstemt etter hverandre. I dette maleriet er oker, rå umbra og koboltblå de bærende fargene.

I maleriet har jeg prøvd å fange mange av sidene hans, den krasse, kritiske, den åpne, empatiske. Og som reflektert, den mannlige kunstneren, den intellektuelle posøren med sigaretten. Jeg kan ikke annet enn å se ham med et tvisyn.

Abonnement kr 195 kvartal