«Polsk vår» på gang?

Opera about Poland tar oss med inn i et land preget av en høyrepopulistisk regjering med én hånd på Bibelen mens den andre pisker folket.

Opera about Poland

Piotr Strasik

Polen

I Norge er vi kanskje best kjent med Polen og polakker gjennom arbeidsinnvandrere som vil sørge for at familiene deres får en bedre fremtid. De færreste av oss vet at store deler av politikken i landet fremdeles styres etter den romersk-katolske troens prinsipper, som står ekstremt sterkt i Polen. Et blikk på Polen gir oss et inntrykk av hvordan USA kan komme til å se ut dersom kristenkonservative verdier får fortsette å prege politiske avgjørelser i store verdispørsmål – som kvinners reproduktive rettigheter.

Et mangefasettert Polen. PiotrStrasik tar oss med inn i den polske folkesjela for å finne ut hvem polakkene egentlig er, og om det er slik at det romersk-katolske verdisynet er så innprentet i folket at det blir vanskelig å få til endringer som utfordrer dette.

Gjennom bruk av stillbilder, pressemeldinger, taler og noe så spesielt som kontaktannonser, møter vi ulike polske mennesker. Regissøren har lykkes i å få polakkene til å fremstå som mangefasetterte, men dessverre får dette bare dokumentaren til å virke rotete. Tidvis er også scenene akkompagnert av utrolig irriterende musikk.

Stat og kirke. At den romersk-katolske kirke og stat i Polen er nært knyttet, kommer imidlertid klart frem i Strasiks film. Landet er per i dag styrt av en regjering utgått av partiet Lov og rettferdighet, som siden i fjor høst har hatt flertallet i Polens nasjonalforsamling. Partiet er nasjonalkonservativt, og har fremmet en god del kontroversielle lovforslag. Regjeringen har også innført nye lover, som den nye medieloven som gir økt mulighet til å gripe inn i redaksjoner som opptrer religionsfiendtlig eller kritisk til styresmaktens politikk.

Omtrent 90 prosent av Polens befolkning er katolikker, og manges holdninger er basert på arkaiske tolkninger av Bibelen og den katolske lære. Polen har vært strengt romersk-katolsk helt siden landets tilblivelse, og den religiøse og nasjonale tilhørigheten er en vesentlig del av polakkenes identitet. Selv kommunismen måtte se slaget tapt mot den romersk-katolske kirken der; det sies at pave Johannes Paul 2 ikke bare bidro til kommunismens fall i landet, men også i resten av østblokklandene.

Man kan trekke konklusjonen om at homofili anses på linje med dyresex mellom mennesker blant et flertall i Polen.

Homofilisynet. I dokumentaren får vi et kjapt innblikk i flere problemstillinger som viser motsetninger mellom det romersk-katolske verdigrunnlaget og hvordan folk faktisk lever i Polen. En kvinne forteller at hun forelsket seg i en annen kvinne selv om hun var gift, og at de måtte flytte til Warszawa fordi det der var mer akseptert å være homofil. I neste sekvens forteller en helt annen kvinne om seksuelle opplevelser med hunden sin. Man kan trekke konklusjonen at flertallet i Polen anser homofili på linje med sex mellom mennesker og dyr – begge deler er «sodomi». Det er nok ikke uten grunn at dette er regnet som et av de verste landene i Europa å være homofil i.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.