Polsk filmkunst på plakaten


Under årets filmfestival i Krakow ble den polske plakatkunstneren Andrzej Pagowski feiret med en stor retrospektiv utstilling.

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-08-01

Ettermiddagssolen er varm i Krakow sent i mai. Jeg har trukket inn på kunstskolen Jan Matejko Academy of Fine Arts i sentrum av Krakow, for å se en utstilling med filmplakater i galleriet, Galeria ASP. I samarbeid med årets filmfestival – den 58. i rekken – er det denne maidagen en finissage av utstillingen Plakat Filmowy, som åpnet 26. april. Utstillingen presenterer det internasjonalt anerkjente filmkunstarbeidet til polske Andrzej Pagowski (65), som har gjort det til en livsvei å utforme filmplakater.

Filmplakatkunsten var på sitt høydepunkt på 80-tallet, men i 1989 – og etter murens fall – endret kulturen seg i den polske filmbransjen.

Det er ikke ofte en filmplakat får såpass stor anerkjennelse at den stilles ut. Men så er vi i Polen, som har en lang tradisjon i å gjøre kunst ut av filmplakater, og kunstneren – som har noen av verkene sine utstilt på Centre Pompidou i Paris og MoMA i New York – er …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal