Politisk oppvask etter politivold


I Italia er toppsjefer i politiet sparket, i Sverige er det bestemt at politimennene som skjøt mot demonstranter går fri.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2001-10-04

Dette er noen av de viktigste konklusjonene etter demonstrasjonene i Gøteborg og Genova i sommer. I Italia ser det ut til å ha vært skarpere fronter enn i Sverige der opposisjonen har vært mer tilbakeholden. Kanskje kan fredagens avgjørelse av statsadvokat Bjørn Ericson endre på det.

Politiet går fri

Fredag 29.september bestemte den svenske statsadvokaten Bjørn Ericson at de fire politimennene som løsnet 12 eller 13 skudd mot demonstranter under demonstrasjonene i Gøteborg i juni ikke skal stilles for retten. Ifølge Ericson var politimennene i en nødvergesituasjon, og at det derfor ikke er mistanke om lovbrudd. Dette går fram av en artikkel i Gøteborgsposten denne uka. Tre personer ble truffet. En av dem, 19-åringen Hannes Westberg svevde mellom liv og død i flere dager. Fredag ble han siktet for “våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman”.

Reaksjonene i Sverige har ikke latt vente på seg. Johan Rønnblom, en av talspersonene for Gøteborgaktionen 2001 og medlem av Attac Sverige, er en av dem som har tatt initiativ til dannelsen av komitéen ‘Utred polisskotten’. Ifølge Rønnblom kommer mange av de organisasjoner som arrangerte demonstrasjonene i Gøteborg til å bli med i komitéen og kreve en ny undersøkelse rundt politiskuddene.

Rettsskandale

Erik Wijk, forfatteren av “Gøteborgskravallarna” skriver på hjemmesidene til Indymedia Sverige at statsadvokatens beslutning er “vår tids store rettsskandale”.

Han siterer også avisa Dagens Nyheter som den 29.september skrev blant annet følgende på sine kultursider: “Vi har sett bilderna i tidninger och tv. Den omaskerade Hannes Westberg var ensam stenkastare under den långa stund han konfronterade poliser på Vasagatan. Poliserna var minst ett dussin, deras polishunder satt lugnt ned på gatan. Det är möjligt att poliserna varit hotade av andra strax innan. Adrenalinnivån kan vi bara ana. Men i det ögonblick Westberg skjuts i buken – då kan frånvaron av verkligt hot från hans sida inte beskrivas som annat än slående. Modern medicin gör att han undkom döden – i Ådalen 31 hade han strukit med”.

Abonnement halvår kr 450

Økt samarbeid med militæret

Dette er noen av reaksjonene i Sverige etter at det ble kjent at Bjørn Ericson ikke vil stille politimennene som skjøt mot demonstrantene i Gøteborg og nesten drepte Hannes Westberg, for retten. Men i den svenske Riksdagen var det ifølge Expressen den 28.juli, bred eniget om et forslag …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)