Politisk boom

Politisk turisme er den nye bølgen, men det er ikke effektiv bistand, sier Røde Kors.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Stadig flere ønsker seg reiser med mening, enten i form av økoturisme, politisk turisme eller frivillig arbeid.

– Det er større interesse for reiser med frivillighetsarbeid i Norge enn i resten av Norden, sier Bettina Prytz Nielsen i reiseselskapet Kilroy. Hun jobber med programmet Around the World and Volunteer.

I Tyskland var det i 2006 registrert hele 135 spesialiserte øko-reisebyråer.

– Vi begynte å tilby turer med frivillighetsarbeid i mai i fjor på grunn av den økende etterspørselen. Det var tydelig at mange ønsket noe mer enn bare å være backpacker. Hittil er det booket 80 turer med frivillighetsarbeid. Det er mer enn vi forventet, sier Prytz Nielsen.

– Et veldig godt eksempel på dette er Thailand etter tsunamien. Det var veldig mange som ville reise dit så fort som mulig for å hjelpe til etter katastrofen, sier Apollos informasjonssjef Helen Begby.

Folk er ute etter noe annet enn bare å ligge på stranda, forteller Begby.

– Stadig flere ønsker å hjelpe til i form av hjelpearbeid, eller er opptatte av å legge igjen penger lokalt der de reiser.

Apollo tilbyr 500 prosjekter i 24 land. En fjerdedel av dem som har kontaktet reisebyrået har gjort noe konkret ut av reiseplanene sine.

– De som kontakter oss om slike turer har som regel den rette innstillingen. Prosjektene kan for eksempel dreie seg om arbeid med barn og unge, undervisning på skoler eller anleggsarbeide. I utgangspunktet skal det være tilgjengelig for en helt vanlig person å kunne komme ut og få hjelpe til, sier Prytz Nielsen.

Røde Kors sender derimot ut profesjonelle aktører som både får opplæring og lønn for oppdraget. Disse får hjelp av Røde Kors-frivillige i det landet de kommer til.

– Som et bistandsprosjekt er ikke denne formen for turisme veldig effektiv, men som kulturutveksling kan det være verdifullt. Det er uansett bedre at folk drar på denne typen reiser enn på vanlige sydenturer, sier informasjonsrådgiver Anne-Merethe Pedersen i Røde Kors.

– En slik tur setter vår vestlige velstand i perspektiv, sier Prytz Nielsen. ■

---
DEL