Politisk animasjon mot Hitler


Det amerikanske forsvarsdepartementet hadde ingen intensjoner om å skape nyanser da de invaderte deler av Walt Disneys studio under andre verdenskrig. Hensikten var å lage animert propaganda som skulle styrke de amerikanske soldatenes moral. I 1943 fikk selskapet Oscar for Donald-kortfilmen Der Fuehrer’s Face. – Filmen er en overdreven og surrealistisk parodi på Hitler-Tyskland. Til […]

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-01-11

Det amerikanske forsvarsdepartementet hadde ingen intensjoner om å skape nyanser da de invaderte deler av Walt Disneys studio under andre verdenskrig. Hensikten var å lage animert propaganda som skulle styrke de amerikanske soldatenes moral. I 1943 fikk selskapet Oscar for Donald-kortfilmen Der Fuehrer’s Face.

– Filmen er en overdreven og surrealistisk parodi på Hitler-Tyskland. Til og med trær, skygger og hus blir til hakekors og Hitler-karikaturer. Det starter med at Donald er hjemme i sengen sin og hentes ut av tyske soldater for å produsere bomber ved et samlebånd, sier tegneserieskaper og Disney-kjenner Waldemar Hepstein.

Etter beskjedene «du skal jobbe 48 timer for der Fuehrer» og «du er valgt til å jobbe overtid», samt forsøk på å lage kaffe av én kaffebønne, går det i stå for Donald ved samlebåndet på bombefabrikken. Like etter våkner han i sengen sin ikledd pyjamas pyntet med det amerikanske flaggets stjerner og striper. Han priser seg lykkelig over at det var en drøm, klemmer sin miniatyrkopi av Frihetsgudinnen og utbryter: «Jammen er jeg glad for å være borger i De forente stater!»

– I tillegg lagde Disney også The Spirit Of ’43, der folk ble oppfordret til å betale skatt for å vinne krigen. Education for Death forteller hvordan tyske barn oppfordres til å bli soldater. Den viser dramatiske bilder av tyske soldater med bind foran øynene som marsjerer til sin egen grav, sier Hepstein.

Walt Disney ble likevel ikke pålagt av staten å lage alle propagandafilmene sine.

Abonnement halvår kr 450

– «Victory Through Air Power» var Disneys personlige prosjekt og en merkelig blanding av dokumentar og tegnefilm. Han hadde lest en bok av den russisk-amerikanske majoren Aleksander de Seversky, og mente amerikanerne satset for lite på flyvåpenet. I filmen opptrer majoren selv, og hans utlegning av egne teorier alternerer med spektakulære animasjonsscener som reklamerer for effektiv bruk av bombefly, sier Hepstein.

– I fargesterke bilder vises ødeleggelsen av fiendens landområder og bygninger, men ingen mennesker er å se.

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)